Er moet duidelijkheid komen over het politieonderwijs

“Het politieonderwijs kreunt onder zware financiële druk.

De volgende federale regering moet absoluut knopen doorhakken.”, aldus gedeputeerde van veiligheid en verantwoordelijk voor het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) Ludwig Vandenhove.

Een veilige samenleving vraagt goed opgeleide en bekwame politiemensen.”

Hieronder vindt u het persbericht.

Politieonderwijs kreunt onder zware financiële druk. De volgende federale regering moet knoop doorhakken.

Er komen alarmerende signalen uit de provinciale politiescholen over de financiering van het politieonderwijs. De budgettaire krapte bij zowel de federale overheid als bij veel de lokale overheden, leidt er toe dat politiescholen onder zware financiële druk staan en dat er zelfs vraagtekens geplaatst worden bij de kwaliteit van de afstuderende politieagenten in de nabije toekomst.

Een herziening van de financiering van het politieonderwijs lijkt een eerste belangrijk agendapunt voor de nieuwe federale regering te zijn.

België kent tien erkende politiescholen: één per provincie met uitzondering van Waals-Brabant en Luxemburg. Samen met de federale school te Brussel organiseren zij tal van politieopleidingen. In Limburg is de politieschool deel van het PLOT, de provinciale opleidingsinstelling voor veiligheidsopleidingen, gelegen in Zwartberg. De provinciale politiescholen worden ten dele gefinancierd door de federale overheid. Deze financiering is echter niet toereikend. In het PLOT luidt men de alarmklok.

“Naar aanleiding van een externe doorlichting bleek onze politieschool een uitstekende leerling te zijn. Kosten noch moeite werden gespaard om de aanbevelingen van een onafhankelijke visitatiecommissie te volgen. Maar vandaag stellen we vast dat de budgettaire ruimte zo krap wordt, dat we zwaar moeten snoeien in de middelen.”, zo stelt de directeur Jacky Vastmans van het PLOT. “Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de opleiding van onze politiemensen. In die mate zelfs dat de creativiteit die we aan de dag leggen om inspecteurs kwaliteitsvol op te kunnen leiden, haar grenzen heeft bereikt.”

Naar aanleiding van een nieuw leerplan voor het politieonderwijs kwamen de scholen aan Vlaamse zijde recent samen om zich te beraden over de financiële situatie. Daarbij bleek dat dat federale subsidies gemiddeld 63% van de kosten van de werking van het politieonderwijs dekken. De noodzakelijke zware provinciale investeringen in de infrastructuur en uitrusting van de scholen die in de laatste jaren goed waren voor ongeveer 6,5 miljoen tot 14 miljoen euro per school, worden hierbij nog buiten beschouwing gelaten.

“De kloof in de werkingskosten wordt gedicht via andere inkomsten. In Limburg is het vooral de provincie die dit verschil toedekt, maar het PLOT ziet zich verplicht om ook private inkomsten te zoeken om de politie-opleiding in stand te kunnen houden. Dit is een absurde situatie. De overheid dient in te staan voor voldoende middelen om het politieonderwijs kwaliteitsvol te organiseren. Als de overheid dit niet doet, zal zij genoegen moeten nemen met minder goed opgeleide agenten. Met alle gevolgen van dien voor de burger, en met effecten die een hogere kostprijs zullen hebben voor de samenleving”, aldus Ludwig Vandenhove die het PLOT en het beleidsdomein veiligheid onder zijn bevoegdheid heeft.

De politiescholen zien de toekomst dan ook niet meteen rooskleurig in. Recent ontving men signalen dat de federale subsidie in 2014 nog teruggeschroefd zal worden. Doordat de federale politie bovendien recent besliste om van het op te leiden contingent van 1400 inspecteurs in 2014 er 56 zelf op te leiden in provinciale antennes van de federale school, worden de schaarse beschikbare middelen allerminst efficiënt ingezet.

De provinciale scholen dringen al jaren aan op de uitvoering van de wettelijk voorziene beheersovereenkomsten tussen de federale politie en de provinciale scholen, maar dit blijft dode letter. Geen enkele politieschool beschikt over een beheersovereenkomst met de federale politie. Hierdoor wordt het financieel beleid van de school gebouwd op los zand. Op geen enkel moment is men zeker van het aantal instromers, en dus ook niet van de hieraan verbonden subsidies.

Een ander pijnpunt is het feit dat de financiële afrekeningen slechts worden toegekend binnen de perken van de beschikbare kredieten. Concreet betekent dit dat de politieschool financiële risico’s neemt door het organiseren van voortgezette opleiding omdat pas maanden na afloop van een opleiding duidelijk is of de subsidies voor de opleiding zullen volgen.

Elke opleidingsinstelling zou in dit geval haar inschrijvingsgelden verhogen, maar dit is geen optie in het geval van het politieonderwijs. Zelfs de naakte opleidingskost blijkt in vele gevallen te hoog om te betalen, politiekorpsen beginnen meer en meer opleiding zelf te organiseren binnen de eigen rangen om de kosten te drukken. “Dit legt op lange termijn een hypotheek op de kwaliteit van het politiewerk”, luidt het in het PLOT, waar men samen met de lokale politiekorpsen naar een uitweg zoekt.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove pleit voor een verandering van het financieringssysteem. Hij stelt dat het huidige systeem niet werkt en is voorstander van een grondig debat hierover. Meer dan ooit staat de politie voor uitdagingen inzake nieuwe vormen van criminaliteit die alsmaar sneller evolueert. Hij acht het onmogelijk deze uitdagingen aan te gaan met slecht gefinancierd politieonderwijs en mogelijk dalende kwaliteit van de politiemensen.

Bovendien plaatst hij het probleem in een ruimere context. “Integrale veiligheid is een basistaak van de overheid en een basisvereiste voor een goed sociaaleconomisch klimaat waar ondernemers zich toe aangetrokken voelen. Dit is een politieke verantwoordelijkheid. De herziening van de financiering van het politieonderwijs zal dan ook de nodige aandacht moeten krijgen in het nieuwe regeerakkoord”, zo besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie onder andere Gedeputeerde breekt lans voor financiering politieschool. www.limburg-actueel.be, 19-05-2014.

Zie ook Het politieonderwijs ontsnapt niet aan de besparingen van 17-04-2014 op deze website.