Doe bij een fusie altijd een referendum

“Nadat de Tongenaren neen gezegd hebben tegen de fusie met Borgloon (1), herhaal ik mijn voorstel aan de Vlaamse regering: verplicht gemeenten, die willen fusioneren, een referendum te organiseren over het voorstel bij hun bevolking”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Een fusie betekent een belangrijke kwestie voor de inwoners. Dat geldt zakelijk en organisatorisch, maar zeker ook emotioneel. En dat laatste element mag meespelen wat mij betreft. Dus lijkt het mij logisch dat bewoners de kans krijgen hun mening hierover te geven.

Mijn standpunt? Ik blijf een koele minnaar van fusies, ik ben eerder voor verregaande samenwerkingen tussen gemeenten.
Via een samenwerking kunnen efficiëntiewinsten gemaakt worden, maar kunnen tegelijkertijd het nauwe contact met de burger en de sterke betrokkenheid behouden blijven.
Ik blijf dit een belangrijk gegeven vinden in de strijd tegen de toenemende desinteresse en apathie van de burger in de politiek.
Moet dat niet de echte inzet vormen in onze gemeentelijke democratie?

Voor alle duidelijkheid: dit is mijn persoonlijke visie.
Ik respecteer ten volle de lokale democratie en het is aan de stadsbesturen van Borgloon en Tongeren om autonoom te bepalen hoe zij verder omgaan met de uitslag van dit referendum.”