Discriminatie tussen parkeerders: kan niet voor mij

De Nationale Maatschappij van Belgische Spoorwegen (NMBS) maakt op steeds meer locaties de eigen parkings betalend. Recent is dit ook in Diest en Sint-Truiden gebeurd.
 
“Een slechte beslissing volgens mij. Zo motiveer je zeker geen personen om het openbaar vervoer te gebruiken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
 
“Ik begrijp dat parkeerders, die geen gebruik maken van de trein moeten betalen voor die parkings, maar niet de NMBS-klanten. Nochtans is dit nu het geval, zij het met aangepaste tarieven. De klanten van De Lijn, toch ook openbaar vervoer, moeten eveneens meer betalen dan die van de NMBS.
 
Maar het betalend maken van deze parkings heeft evenzeer heel wat consequenties voor de directe omgeving.
Langparkeerders, die anders gebruik maakten van de NMBS-parkings, parkeren nu in de buurt.
In Sint-Truiden is dit gebeurd, maar bijvoorbeeld tevens in Diest.
 
In Diest is de situatie nog ingewikkelder dan in Sint-Truiden.
Daar ligt een gewestweg bij het station. De stad Diest heeft parkeertarieven ingevoerd, evenzeer op die gewesteigendom, die duurder zijn voor niet-inwoners dan voor inwoners.
 
Ik vind dit niet kunnen, dat is puur discriminatie. Een gewestweg wordt immers betaald via het geld van alle Vlamingen, onder andere via verkeersbelastingen. Bijgevolg heeft elke Vlaming dezelfde rechten om daar te parkeren tegen dezelfde tarieven. (1)
 
Ik stelde op aangeven van VOORUIT Diest een schriftelijke vraag aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).
Zij volgt mij niet in mijn redenering en vindt het geen discriminatie.”
 
Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove  en het antwoord van de minister en de eerdere schriftelijke vraag en het antwoord op een vraag van collega van Groen Johan Danen.
  • Foto: commons.wikimedia.org, Japplemedia.