Dierenasielen zitten overvol: er moet iets gebeuren

“Dierenasielen zitten overvol, er moeten dieren, die soms "thuis" in erbarmelijke omstandigheden leven, geweigerd worden en vrijwilligers in de asielen raken gedemotiveerd, net zoals gemeenten en politiekorpsen, die goed hun best doen op het vlak van handhaving van het dierenwelzijn”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Ik ondervroeg opnieuw viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) tijdens de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn in het Vlaams Parlement op woensdag 4 mei 2023.

Sensibilisering van burgers bij hun aankoopgedrag van honden en katten moet blijven gebeuren, maar daarmee gaat het probleem niet opgelost geraken.

Moeten de voorwaarden in het zogeheten kennelbesluit niet nog verstrengd worden?
Zijn dierenasielen te streng bij het ter beschikking stellen van adoptiedieren?
Deze en nog andere vragen en elementen kunnen bekeken worden, maar de huidige situatie moet veranderen.

We dreigen in een vicieuze cirkel terecht te komen.
Personen en families kopen huisdieren met onaangepast gedrag en willen er dan van af.
Waar naartoe? Naar de dierenasielen.
Omwille van dat onaangepast gedrag wil niemand die dieren adopteren of zijn de dierenasielen zo eerlijk om die niet ‘op te dringen’ aan gezinnen. Dus: de instroom blijft of neemt toe, maar de uitstroom volgt niet in dezelfde mate.

Belangrijk is alleszins dat minister Ben Weyts nauw overlegd met de dierenasielen hoe deze problematiek verder moet aangepakt worden.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Ben Weyts. (1)