"Degradatie Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV): zeer erg voor Sint-Truiden!"

Een voetbalclub in eerste klasse betekent een enorme uitstraling voor de stad.
Ik kan erover meespreken als ik op vele plaatsen elders in België en Vlaanderen kom: KSTVV is één van de eerste zaken waar ik over aangesproken wordt als burgemeester.

Ik ga nog niet spreken van mijn grootste ontgoochelingen uit mijn burgemeesterscarrière, omdat ik nog een aantal jaren voor de boeg heb, maar ik kan nu toch al zeggen dat zowel het verlies van de bekerfinale tegen La Louvière in mei 2002, als nu deze degradatie naar tweede klasse in 2008, twee dieptepunten in mijn carrière als burgemeester zijn.
Nergens anders in België of Vlaanderen leeft de bevolking immers zo mee met het voetbalgebeuren als in Sint-Truiden.

 

 

 

 

 

Hierover is er ook een interview van mij in ‘Het Belang van Limburg’ van 15 april 2008 verschenen en werd ik op 28 april 2008 geïnterviewd op TV-Limburg en radio 2-Limburg (zie tekst hieronder).

 

 

 

 

 

"Doorstroming van jeugd is stilgevallen"

 

Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden, ziet de teloorgang van STVV met lede ogen aan. "Voor onze stad is dit heel erg. Als ik ergens in Vlaanderen kom, is STVV het eerste gespreksonderwerp. "Als burgervader is Vandenhove natuurlijk slecht geplaatst om STVV-voorzitter Duchâtelet, advies te geven over de werking van de club. "Ik blijf meneer Duchâtelet dankbaar dat hij de club uit het moeras heeft gehaald en ik sta achter zijn infrastructuurplannen. Maar ik ga toch eens met hem praten over het beleid. Misschien moet hij dat eens kritisch evalueren. Geld alleen is niet zaligmakend in het voetbal. Rond Nieuwjaar is zwaar geïnvesteerd in spelers, maar dat heeft niet veel opgeleverd. In de praktijk is het ook niet zo simpel om meteen terug naar eerste klasse te komen na een degradatie, tweede klasse is een loterij. Wat mij verder opvalt, en nu spreek ik als supporter, is dat de doorstroming van de jeugd helemaal is stilgevallen. Ik kan alleen hopen dat iedereen zijn gezond verstand zal gebruiken."

 

 

 

Het komt er nu op aan, hoe moeilijk dat het ook is, rustig te blijven, vooral eens goed te analyseren wat er de voorbije 5 jaren is misgelopen dat KSTVV steeds achteruit is gegaan en om vervolgens zo snel mogelijk opnieuw uit tweede klasse weg te geraken - wat volgens mij een echte loterij is.