De eerstgeborenen van 2012 officieel ontvangen met hun ouders

“Naar goede jaarlijkse gewoonte ontvangen we bij begin van het jaar, dit jaar op zaterdag 21 januari 2012, de ouders van de eerstgeboren baby in Sint-Truiden (in het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo) van 2012 en deze van de eerstgeboren Sint-Truidense baby van 2012.

Weer een initiatief waar ik als burgemeester mee begonnen ben.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

Jolie Louwet, wiens ouders in Landen wonen, werd geboren op 2 januari 2012 en was het eerste kindje dat geboren werd in Sint-Truiden.
De eerst geboren Truienaar van 2012 was Yanaïka Meuris, die geboren werd op 2 januari 2012.
De eerste aangegeven Truienaar, Elise Jaeken, werd geboren op 3 januari 2012.

 

 

Door een vergissing bij de administratie, zijn de ouders van Elise Jaeken en niet de ouders van Yanaïka Meuris uitgenodigd.
We willen ons hier nogmaals voor verontschuldigen.

 

 

 

 

 

De ouders ontvingen bij de aangifte het gebruikelijk geschenk dat sedert 1 januari 2006 aan zowel inwoners, als niet-inwoners wordt gegeven: een geboorte-cd samen met een gepersonaliseerd cd-boekje.
De cd is speciaal samengesteld, gearrangeerd, opgenomen en toegankelijk gemaakt voor de pasgeboren baby en bevat rustgevende klassieke melodieën, die troost kunnen geven tijdens de huilmomenten.
De moeders kregen bloemen en een juweeltje van kunstenares Malou Stevens.

 

 

“De stad steunt met de aankoop van deze cd het United Nations International Children's Fund (UNICEF).
UNICEF ontvangt 0,50 EUR per cd om een kansarme baby elders in de wereld te helpen.
In deze optiek bieden we met deze cd twee keer steun: enerzijds aan onze jonge ouders, anderzijds aan de baby’s en ouders wereldwijd. Het gaat dus ook om een vorm van ontwikkelingssamenwerking.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove, tevens bevoegd voor ontwikkelingssamenwerking.

 

 

Daarenboven ontvangt iedere inwoner een sociale premie en bij de geboorte van een 2e en volgend kind ontvangen de ouders een stedelijke geboortepremie.

 

 

Het stadsbestuur
van Sint-Truiden plant eveneens jaarlijks 1 boom in het klein stadspark als aandenken aan de kinderen, die het jaar voordien geboren werden.

Het naambord vermeldt alle namen van de geborenen van dat jaar.

 

 

Dit initiatief ontstond in 1997 toen het stadsbestuur de herbebossing in Togo ondersteunde door daar een bos van 5 ha te laten aanleggen.
In Sint-Truiden zelf werd hieraan de jaarlijkse planting van een geboorteboom gekoppeld.
Sinds 2003 plant de organisatie La Esperanzita uit onze zustergemeente Nueva Guinea in Nicaragua elk jaar een duizendtal bomen.
Intussen bedraagt deze oppervlakte reeds een 8 ha.
Dit herbebossingproject zorgt ervoor dat duizenden bomen zullen uitgroeien tot heuse woudreuzen.
Gelijktijdig krijgen tientallen lokale boeren een vorming over de aanplant en het onderhoud van bomen, alsook over hoe ze een bos kunnen benutten voor hun voedselproductie. Zo bieden deze bomen verschillende oplossingen aan voor problemen van de boerenbevolking in Nueva Guinea.

Tijdens zijn bezoek aan Nueva Guinea woensdag 23 maart 2011 tot en met maandag 4 april 2011 bezocht burgemeester Ludwig Vandenhove dit project.


“Deze geboorteboom combineert de verschillende beleidsdomeinen gezin, groen en ontwikkelingssamenwerking!”, besluit Ludwig Vandenhove.
Zie de tekst ‘Geboorteboom 2010 geplant!’ van 22 maart 2011 op deze website.

 

 

Zie onder andere de tekst ‘Eerste geboorte(n) van 2011 officieel ontvangen!’ van 2 februari 2011 op deze website.