'De Crem kent het leger niet!'

Dit is de titel van een interview van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove in zijn functie als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers met de krant ‘De Morgen’ (verschenen op donderdag 1 oktober 2009).


Hieronder vindt u de integrale tekst.

Ludwig Vandenhove: 'De Crem kent het leger niet'
Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) heeft alle krediet verloren bij 'zijn' commissievoorzitter Ludwig Vandenhove (sp.a). Omdat hij zijn begroting niet op orde krijgt, elk grondig debat uit de weg gaat en het parlement niet of te laat inlicht.
De commissie Defensie komt vandaag voor het eerst na het zomerreces weer samen.
"Alle andere commissies hebben al een zitting achter de rug, De Crem weigerde de afgelopen weken systematisch om naar het parlement te komen. De minister zet de wereld op zijn kop: hij heeft eerst op de televisie verklaringen afgelegd over de sluiting van de kazernes, pas weken later komen het parlement en het personeel aan bod."
De minister kondigde in De zevende dag al de sluiting van de luchtmachtbasis in Bierset aan. Is er al duidelijkheid over de rest van het Globaal Infrastructuurplan?
"De afgelopen twee jaar heeft De Crem voortdurend ontkend dat er kazernes of basissen zouden sluiten. Hij is dus totaal inconsequent, hij speelt met de voeten van het parlement en zijn personeel.
"Hij kent het leger ook niet. De reconversie van een militair domein is verdomd moeilijk en kost veel tijd. Dat weet ik als
burgemeester />maar al te goed. De verkoop van die domeinen en kazernes gaat dus niet meteen geld opleveren. Hij is ook helemaal niet bezig met die dossiers: hij betrekt de gemeenten, provincies en gewesten nauwelijks bij die reconversies."
Hij heeft nochtans snel geld nodig: zijn begroting vertoont een tekort van 100 miljoen euro.
"Hoewel hij als oppositielid fel gekant was tegen eenmalige maatregelen, gebruikt hij nu dat soort ingrepen om zijn begroting op te vullen. Met one shots, zoals de verkoop van gebouwen, probeert hij een structureel beleid te voeren. Alleen heeft hij volgens begrotingsspecialisten de opbrengst van die verkopen overschat.
"Hij goochelt met aantallen, wil absoluut zijn streefcijfers halen. Vorige week heeft hij beslist dat er nog meer mensen vervroegd met pensioen mogen. Wat hij vergeet, is dat het leger op die manier steeds meer kwalitatieve mensen verliest. Maar dat telt niet, hij is een cijferfetisjist."
Zijn de plooien met de stafchef, die dreigde met zijn ontslag als er nog meer buitenlandse missies komen, intussen gladgestreken?
"Er heerst een gewapende vrede met de stafchef. De Crem verschuilt zich achter de rug van de legerchef omdat hij zijn eigen plannen niet durft verdedigen."
De stafchef meent dat het niet langer haalbaar is om onze manschappen op drie plekken in Afghanistan - Kaboel, Kunduz en Kandahar - in te zetten.
"Defensie, Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking moeten eindelijk beter gaan samenwerken en een gezamenlijke strategie uitwerken voor Afghanistan. De Crem beloofde dat in zijn oriëntatienota, maar er is nog niets van in huis gekomen." (TP)

"De manier waarop minister van Defensie Pieter De Crem op dit interview reageerde in de commissie voor de Landsverdediging is typisch voor hem (zie het verslag van de commissie voor de Landsverdediging).", aldus Ludwig Vandenhove.
"Klein!".

"Hij kan het blijkbaar niet aanvaarden dat er een oppositie is en dat elk parlementslid het recht heeft verklaringen in de media te doen.

Alleen deze reactie: zijn laag bij de grondse bemerkingen aan collega’s en mij (is al ettelijke keren gebeurd!) dat ze niet aanwezig zijn op bepaalde vergaderingen terwijl ze in functie van de commissie voor de Landsverdediging op buitenlandse missie en/of op andere bijeenkomsten zijn, tart elke verbeelding.
Inhoudelijk kan hij blijkbaar niet reageren."

"Wat een contrast met oppositiefractieleider Pieter De Crem tijdens de vorige legislatuur.", besluit Ludwig Vandenhove.