CD&V en Open VLD blijven ontslag eisen van 13 personeelsleden!

"CD&V en Open VLD maakten gebruik, neen misbruik, van mijn verontschuldiging tijdens het college van burgemeester en schepenen op vrijdag 18 december 2009 om alsnog de contracten van 13 personeelsleden niet te verlengen.
Ik heb voor zulk gedrag geen woorden.", zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Door de verontschuldiging van burgemeester Ludwig Vandenhove voor de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van 18 december 2009 (omwille van een nachtelijke vergadering in de Kamer van Volksvertegenwoordigers), waardoor Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) niet de meerderheid haalde in het college van burgemeester en schepenen, kwamen CD&V en Open VLD terug op een democratisch genomen beslissing tijdens de vorige twee schepencolleges om in totaal 13 (deeltijdse en/of voltijdse) personeelsleden hun contract te verlengen bij de stad Sint-Truiden.

 

Het gaat zowel over inhoudelijke functies (zoals de ambtenaar ontwikkelingssamenwerking, de integratieambtenaar en de tewerkstellingsambtenaar), hetgeen gevolgen zou hebben voor deze beleidsmatige thema’s bij de stad Sint-Truiden, als over administratieve en technische functies. Bovendien gaat het over personen, die al jaren in dienst zijn bij de stad Sint -Truiden, maar wiens contact jaarlijks moet verlengd worden, omdat het meestal handelt over vervangingen van personeelsleden met een loopbaanonderbreking.

 

 

 

 

 

“Als er dan al personeelsafvloeiingen bij de stad Sint-Truiden (zouden) moeten gebeuren, getuigt het van een slecht personeelsbeleid als precies deze personen zouden ontslagen worden, omdat nu toevallig hun contract afloopt.
Eventuele afvloeiingen zouden minstens moeten bekeken/geëvalueerd worden tegen de achtergrond van de aard van de functies, of het al dan niet om personeelsleden gaat, die mee de basisdienstverlening aan de bevolking verzorgen, etc.”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Het beste bewijs dat het om een bewuste neo-liberale hakbijlpolitiek gaat.”

 

 

Door de meerderheid van Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) tijdens de colleges van burgemeester en schepenen van 4 en 11 december 2009 zijn deze afdankingen tegengehouden.

 

 

Bij de behandeling van de notulen en de goedkeuring van het verslag van het college van burgemeester en schepenen van 11 december 2009 (dat in principe bij het begin van het schepencollege op 18 december 2009 moest gebeuren) maakten schepen Bert Stippelmans (CD&V) en schepen Roland Duchatelet (Open VLD) opnieuw bezwaar tegen deze personeelsdossiers.

 

 

De enige mogelijkheid om deze 13 personeelsleden in dienst te houden, was het verlaten van het schepencollege door de aanwezige schepenen van Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!).

 

 

Inmiddels zijn alle contracten ondertekend en kunnen de betrokken personeelsleden toch nog genieten van een normale kerst- en eindejaarsperiode.

 

 

Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) wil een ernstig personeelsbeleid  voeren, net zoals in het verleden, maar gaat niet mee in een neo-liberale afdankingspolitiek van CD&V en Open VLD, die de dienstverlening aan de burger ernstig in het gedrang brengt.

 

 

 

 

 

Ludwig Vandenhove: "Dit persoonlijk 'pakken' van mij houdt maar niet op. Immers, was ik niet verontschuldigd geweest voor het college van burgemeester en schepenen van vrijdag 18 december 2009, hadden CD&V en Open VLD niet de kans gehad om de beslissing nog in twijfel te trekken.
Toen ik 's nachts om 03.00 uur, na de parlementaire zitting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en in erbarmelijke en gevaarlijke weersomstandigheden toch nog naar Sint -Truiden vertrok om alsnog de vergadering van het schepencollege enkele uren later te kunnen bijwonen, verklaarden vele collega's parlementairen mij gek. De meesten bleven immers slapen in de door de Kamer van Volksvertegenwoordigers gereserveerde hotels in Brussel.
Ik ben uiteindelijk thuisgekomen rond 04.30 uur, maar na een ganse dag en nacht in het federale parlement en een gevaarlijke terugrit naar Sint -Truiden kon ik de slaap niet vatten en vond ik het qua gezondheidsredenen opportuun om niet naar het college van burgemeester en schepenen te gaan en wat trachten bij te slapen.
En daar hebben CD&V en Open VLD misbruik van gemaakt!

 

 

En dat gezeur over teveel stadspersoneel en de slechte financiële toestand bij de stad Sint -Truiden ben ik meer dan beu.
Het is een onjuist en onterecht beeld wat opgehangen wordt.
Zie ook de uitspraak ‘Zet eens een ander plaatje op!’ op deze website.

 

 

 

 

 

Nog maar eens voor alle duidelijkheid: het gaat niet over extra -personeel. Bovendien vind ik dat ook gemeenten en steden, dus ook de stad Sint -Truiden, in deze slechte economische toestand, wat extra -inspanningen moeten leveren en bijgevolg zeker niet zomaar personeel aan de deur mogen zetten.

 

 

Maar dat is de hyprocrisie van de CD&V en Open VLD -schepenen: het gaat ook over personeel, die in diensten van hen werken en als de betrokken personeelsleden hen aanspreken over deze eventuele afdankingen zijn ze zelf zo laf om te zeggen dat zij achteraf wel zouden gezorgd hebben dat ze opnieuw aangeworven zouden worden!

 

 

De verspreide persbericht(en) van CD&V en Open VLD in verband met deze aangelegenheid getuigen daarenboven op mijn zachts uitgedrukt van incorrecte informatie en de zaken anders voorstellen dan ze in werkelijkheid zijn, zowel naar de bevolking toe, als naar de betrokken personeelsleden toe.
Daar bestaat wel een werkwoord voor!
Zie onder andere de uitspraak ‘Liegen!’ op deze website.

 

 

De sp.a heeft deze personeelsleden nu 'gered' en zij zullen kunnen blijven rekenen op onze steun, net zoals de ganse Sint -Truidense bevolking kan blijven rekenen op een realistisch, betaalbaar bestuur van de stad Sint -Truiden, waarin een goede dienstverlening aan de burger vooropstaat."

 

 

 

 

 

"Omdat het technisch vaak niet altijd duidelijk is hoe een gemeente/stad werkt op basis van het gemeentedecreet, vindt u hieronder de brief, die ik in persoonlijke naam geschreven heb aan de 13 betrokken personeelsleden.", besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

betreft verlenging van uw tewerkstelling bij de stad Sint-Truiden

 

 

Beste

 

 

Inmiddels hebt u een officiële bevestiging van uw contactverlenging bij de stad Sint-Truiden gehad en/of zelfs al een nieuw contract ondertekend.

 

 

CD&V-schepen Bert Stippelmans en de Open VLD-schepenen Roland Duchatelet, Pascal Vossius en Jean-Paul Lavigne hebben tot driemaal toe getracht om uw contract niet te verlengen, zodat u vanaf 1 januari 2010 werkloos zou zijn.

 

 

Wat zijn de feiten?
- tijdens de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van vrijdag 4 december 2009 stemmen de hoger aangehaalde schepenen tegen uw contractverlenging en de sp.a-schepenen
Els Sneijers, Johnny Vangrieken en
Filip Moers en ikzelf als burgemeester voor uw contractverlenging.

Resultaat van de stemming: 4/4 en onbeslist;
- tijdens de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van vrijdag 11 december 2009 gebeurt hetzelfde. Daardoor wordt uw contract verlengd, omdat het gemeentedecreet bepaalt dat in een 2e opeenvolgende behandeling van een agendapunt mijn stem als burgemeester doorslaggevend is als de uitslag opnieuw gelijk is;
- tijdens de vergadering van het college van burgemeester en schepenen van vrijdag 18 december 2009 proberen CD&V en Open VLD nogmaals op uw contractverlenging terug te komen bij de goedkeuring van het verslag van de bijeenkomst van vrijdag 11 december 2009.
Vermits ikzelf verontschuldigd was (parlementaire zitting in de Kamer van Volksvertegenwoordigers tot 03.00 uur ’s morgens en toen in zeer moeilijke weersomstandigheden nog zelf naar Sint-Truiden gereden waar ik pas toegekomen ben omstreeks 04.30 uur), wilden CD&V en Open VLD van hun meerderheid, die ze op dat ogenblik hadden, gebruik maken om alsnog terug te komen op uw contractverlenging.
De sp.a-schepenen hebben dan de vergadering verlaten, zodat het schepencollege stopgezet moest worden, omdat het niet meer in aantal was om te vergaderen.
Inmiddels hebt u een officiële bevestiging van uw contactverlenging bij de stad Sint-Truiden gehad en/of zelfs al een nieuw contract ondertekend

 

 

Conclusie: het is enkel dankzij de sp.a en uitdrukkelijk tegen de wil van CD&V en Open VLD dat uw contact verlengd is.

 

 

Ik hou eraan via dit schrijven om u op de hoogte te brengen van de werkelijke aard van de feiten.

 

 

Mocht u nog vragen hebben, mag u steeds één van de sp.a-collega’s schepenen of mijzelf contacteren en/of aanspreken.

 

 

U en uw familie inmiddels het allerbeste toewensend voor 2010, verblijf ik,

 

 

met vriendelijke groeten

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester
federaal volksvertegenwoordiger