Cartoon: nieuw concept kindercarnavalstoet groot succes!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt. 


De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Nieuw concept kindercarnavalstoet groot succes!

Het carnavalgebeuren in onze stad is een jaarlijks terugkerend evenement dat in onze lokale gemeenschap maar ook ver daar buiten voor een zeer fijn en plezant gevoel zorgt.

Naast de grote carnavalstoet op verloren maandag werd er traditiegetrouw ook een kindercarnavalstoet georganiseerd. Traditiegetrouw was dit op zaterdagnamiddag, maar de laatste jaren stelden we vast dat de deelname door het (jeugd)verenigingsleven sterk afnam.
Anderzijds zagen we dat in het lager onderwijs er een toenemende belangstelling is voor het carnavalgebeuren. Zo hebben we de voorbije jaren heel wat scholen mooie en vooral plezante carnavaloptochten in de buurt van de school georganiseerd. Met andere woorden, de schoolgemeenschappen leverden enorme inspanningen om de vele leerlingen op een sfeervolle manier te laten genieten van de carnavalperiode.

Maar de stad Sint-Truiden, en vooral de schepen van jeugd
Els Sneijers/> en de schepen van carnaval Johnny Vangrieken waren ervan overtuigd dat carnaval in het algemeen en het hele gegeven rond het kindercarnaval in het bijzonder nog meer konden uitgroeien tot een enig en uniek kinderfestijn.
Door krachten en inspanningen te bundelen, konden we immers voor nog meer plezier zorgen. Vandaar dat onder impuls van de betrokken schepenen de stad Sint-Truiden, de jeugddienst, de Raad van Elf en de foorkramers een samenwerkingsverband zijn aangegaan met alle scholen om te werken aan één groot kindercarnavalproject waarin kinderen, leute en plezier centraal staan. Ook de samenwerking met Dré Mathijs, zeer gekend cartoonist en mijn huiscartoonist, heeft geleid tot een zeer mooi resultaat. Op strategische plaatsen in onze stad werden 12 cartoons van 2 bij 3 meter/> opgesteld. Het geheel droeg zeker bij tot de sfeer van leute, plezier en gezelligheid.

En deze beleidsoptie is een groot succes gebleken. Maar liefst om en bij de 1 500 kinderen en begeleiders hebben deelgenomen aan de kindercarnavalstoet op vrijdagnamiddag 1 februari 2008.

Aan alle deelnemende scholen werd gevraagd om op vrijdag 1 februari 2008 hun leerlingen, rond een zelf te bepalen thema, aan te sporen zich leuk en plezant te verkleden. De verschillende deelnemende scholen kwamen op vrijdag 1 februari 2008 rond 13.00 uur samen op de parkeerplaats van het oud Belgacomgebouw. Vandaar vertrokken alle deelnemers in stoetvorm via enkele winkelstraten richting Minderbroedersplein. Tijdens de optocht konden de kinderen samen met de leerkrachten zich georganiseerd en gegroepeerd uiten in het thema waarin ze zich verkleed hadden. Tussen de massa door liepen er enkele leuke, plezante verrassende figuren rond, die het hele gebeuren aanvullend aankleden. Op het Minderbroedersplein vond er een optreden plaats van de Crazy disco show om de kinderen en leerkrachten te laten zingen, springen, dansen en lachen.
Bij het begin van de kindercarnavalstoet ontving iedere deelnemende school een mooi aandenken, een uithangbord met de naam van de school als herinnering aan de optocht.

De scholen die buiten het centrum gelegen zijn en niet zelf beschikken over vervoer, konden een beroep doen op busvervoer.

Iedere deelnemende school ontving een paneel van 2,00 meter/> op 60 cm/> met naamvermelding van de school, die tijdens de optocht werd meegedragen. Per deelnemende verklede leerling ontvingen de scholen ook nog een aantal kilo’s confetti. Dus hoe meer leerlingen zich verkleden en deelnamen, hoe meer confetti de kinderen tijdens de optocht konden gooien. Via de jeugduitleendienst kon de school gratis een beroep doen op één van de 5 beschikbare aanhangwagens. De lokale schoolgemeenschappen ontvingen twee schminkkoffers die ze konden gebruiken op de verschillende schoollocaties. De deelnemende klassen ontvingen per leerling een ticket voor één zwembeurt tijdens een les lichamelijke opvoeding. Om het deelnamepakket te vervolledigen, kregen alle deelnemende kinderen vooraf een snoeppakket.
Het einde op het Minderbroedersplein was voorzien rond 15.00 uur maar het kinderfeest was nog niet voorbij. Dankzij het uniek aanbod van de foorkramers konden de deelnemende kinderen samen met hun ouders na het festijn tegen verminderde tarieven op de verschillende kermisattracties op de Grote Markt.

Achteraan in de kinderstoet stapten de kinderprinses carnaval 2008 en de Raad van Elf mee. Maar ook de schepenen van jeugd, carnaval en feestelijkheden trokken hun mooiste carnavalpak aan en vierden met de kinderen, leerkrachten en schooldirecties mee!

U merkt het, het stadsbestuur is erin geslaagd om met alle scholen kindercarnaval 2008 te laten uitgroeien tot één groot en vooral één leuk kinderfestijn.

Naar volgend jaar toe wordt eraan gedacht per school een prins(es) carnaval te laten verkiezen en ook een educatief pakket rond het carnavalgebeuren uit te werken dat voor de verschillende leeftijdscategorieën in de scholen kan gebruikt worden.

Carnaval is bij uitstek een volksfeest, voor jong en oud. Vandaar deze kindercarnavalstoet in een vernieuwde vorm.

 

 

 

Tags: