Cartoon: Ludwig Vandenhove maakt balans op van reis naar Damascus

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.


De cartoons van 2005 en 2006 werden telkens tentoongesteld en gebundeld in een cartoonboek.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).


Ludwig Vandenhove maakt balans op van reis naar Damascus

“Syrië wil een opening creëren naar Europa. Voor Damascus staat België gelijk aan Brussel, dat dan weer hét symbool van Europa is. Voor ons is dit aardig meegenomen.” Dit zegt Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het artikel dat hieromtrent verschenen is in ‘Het Belang van Limburg’ van donderdag 25 januari 2007.

Ludwig Vandenhove reisde tijdens het weekend van 21 januari 2007 mee met senaatsvoorzitter Anne-Marie Lizin en enkele leden van het Vast Comité I, dat het parlementaire toezicht op de Belgische inlichtingendiensten verzekert.
“Je mag de rol van ons bezoek niet overschatten, maar de Syriërs zoeken duidelijk contact met Europa. Ze willen het twee jaar geleden afgesloten samenwerkingsakkoord met Europa nieuw leven inblazen. Ik heb wel de indruk dat Damascus de Europese invloed op de huidige Amerikaanse regering overschat.”

Ludwig Vandenhove was aangenaam verrast door het open gesprek met de Syrische president Bashar al-Assad: “De president heeft vooral naar ons geluisterd. Ik heb onthouden dat Syrië een bemiddelende rol in het Iraakse en Palestijns-Israëlische conflict wil spelen. We zullen onze conclusies ook overmaken aan minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht die overweegt om nog voor de Belgische verkiezingen een bezoek aan Syrië te brengen.”

Wie Syrië zegt, denkt aan de rol die Damascus speelt in de ‘opleiding’ van terreurverdachten. Verschillende van de Maaseikse kandidaat-jihadisten die vorig jaar tot strenge straffen zijn veroordeeld, volgden korte of lange tijd les in Syrische koranscholen. “We hebben niet concreet over Maaseik gepraat, maar wel over gelijkaardige fenomenen in Brussel en Charleroi. Met de minister van Buitenlandse Zaken hebben we het gehad over mogelijke samenwerking in het opsporen van radicale groeperingen,” zegt Ludwig Vandenhove.

In haar voortvarendheid verzekerde Anne-Marie Lizin de Syriërs dat ‘haar’ Comité I een kanaal zal creëren om de opvolging te verzekeren van terroristische groepen. Een boze premier Verhofstadt floot Lizin terug en zei dat het “controlecomité I daarvoor geen enkele operationele bevoegdheid heeft.”

Ludwig Vandenhove: “Je kent Lizin. We hebben wel afgesproken dat de Syriërs de werking van ons Comité I zullen bestuderen. Ze willen weten hoe je in een democratisch systeem de parlementaire controle op de inlichtingendiensten garandeert - wat ook het democratische gehalte van de Syrische democratie mag zijn.” 

 


Tags: