Cartoon: heeft een politicus recht op verlof?

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.


De cartoons van 2005 en 2006 werden telkens tentoongesteld en gebundeld in een cartoonboek.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Heeft een politicus recht op verlof?


Ja natuurlijk, iedereen heeft recht op verlof en heeft het (waarschijnlijk) ook nodig.
Bovendien heeft de socialistische beweging hard genoeg gevochten opdat verlof een recht is.
Velen zijn dit wellicht vergeten, zoals dit het geval is voor zoveel andere sociale verworvenheden.
Alles lijkt tegenwoordig vanzelfsprekend, hoewel het dit helemaal niet is. Dit hebben de laatste parlementsverkiezingen van 10 juni 2007 nog maar eens bewezen!

Nochtans heb ik bij mijn jaarlijks verlof elke keer zoiets van ‘verdien ik dit wel?’.
Waarschijnlijk is dit eigen aan workaholics, hetgeen ik denk dat ik zelf niet ben, maar vermits anderen dit beweren, zal dit wel zo zijn. Is dit niet eigen aan alle vormen van verslaving?
Daarenboven, na twee slopende verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 en de parlementsverkiezingen van 10 juni 2007, voel ik zelf ook wel dat ik verlof nodig heb!

Ik ben op verlof van zondag 22 juli 2007 tot en met vrijdag 3 augustus 2007.

Dit jaar ga ik op verlof naar Groot-Brittannië (Engeland).
Zoals elk jaar zal ik rondtrekken en niet op één plaats blijven.

Mensen vragen mij ook waarom ik naar Groot-Brittannië ga: voor goed weer moet je er niet naartoe gaan, er zijn geen stranden, etc. Wel, ik wil ook dit land beter leren kennen. Voordien ben ik enkel één dag in Londen geweest. Welgeteld één dag voor de terreuraanslagen in Londen op donderdag 7 juli 2005, was ik samen met mijn toenmalige collega’s van de senaatscommissie Binnenlandse Zaken en Administratieve Aangelegenheden en de kamercommissie Binnenlandse Zaken, Algemene Zaken en Openbaar Ambt, en in gezelschap van onze minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael in deze metropool op studiereis om de inzet en de impact van beveiligingscamera’s waarvoor Londen gekend is, van naderbij te bekijken. En de dag nadien werd spijtig genoeg mijn stelling bevestigd dat beveiligingscamera’s criminaliteit niet kunnen voorkomen en dus niet meer, maar ook niet minder zijn dan een hulpmiddel.

Vakantie betekent voor mij altijd een land ‘verkennen’.
Het linksrijden schrikt mij wel wat af, maar ook dat zal wel meevallen.

Deze vakantie zal niet anders zijn dan andere jaren: één dag, maximum twee dagen het wat rustig aan doen, veel toeristische bezoeken en de plaatselijke cultuur en realiteit leren kennen en leren waarderen en vooral lezen en wat schrijven, zowel praktische zaken, maar evenzeer wat meer afstandelijke zaken.
Vakantie biedt nu eenmaal de gelegenheid om wat afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en om eens na te denken en te schrijven waar het met de maatschappij van morgen en met Sint-Truiden van morgen naartoe moet.

Verlof bereid ik nooit voor. Het zal dit jaar niet anders zijn.
Pas op weg naar Groot-Brittannië en ter plaatse zal ik (veel) lezen over dit land.

Vertrekken betekent voor mij al verlof. Ook dit is blijkbaar anders met mij dan met een aantal andere mensen. Ik moet dus niet noodzakelijk ter plaatse zijn om mij met verlof te voelen.

Verlof is een recht, maar moet je daarvoor naar een andere stad of een ander land trekken?
Wat mij betreft niet.
Vooraleer ik actief in de politiek was, was voor mij verlof in Sint-Truiden vertoeven, bijvoorbeeld de krant lezen op een terras, liefst op de Grote Markt.
Zo een verlof zou nu natuurlijk geen verlof meer zijn. Iedereen zou mij (blijven) aanklampen om over allerlei zaken te spreken en/ of allerlei zaken te vragen. Ik ben nu éénmaal een politicus, die dichtbij de bevolking staat.

Alleszins zal ik, zoals andere jaren, terugkeren met een aantal ideeën, die ik zowel als federaal volksvertegenwoordiger, als als burgemeester zal proberen te verwezenlijken.
Hopelijk zal u er iets van merken, want dan is mijn vakantie, ook voor u, positief!

Voor iedereen een prettig verlof, in Sint-Truiden of elders!

Ludwig Vandenhove
/>burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger

Tags: