Burgemeester is tegen burgerinitiatieven

Dit is de titel van een artikel in ‘Het Nieuwsblad’ van woensdag 6 september 2012 naar aanleiding van de overlastproblemen in de Stapelstraat en op de vesten in Sint-Truiden. 

“Overlast is het probleem bij uitstek in een gemiddelde Vlaamse stad, niet de echte onveiligheid.”, zegt burgemeester en voorzitter van het politiecollege en de politieraad Ludwig Vandenhove.

“Tijdens de lange zomeravonden en het goede weer neemt het overlastgegeven steeds toe.
Met het hernemen van de school en de herfst, die eraan komt, zullen deze problemen sowieso verminderen.

In het voorwoord van de politiekrant jaargang 11 nr. 3 juni 2012 schreef ik al:

‘Maar denk eraan: in de zomerperiode is er meer leven en volk op straat.
Als er problemen zijn, staat de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken ter beschikking, maar de beste manier om overlast en probleemsituaties op te lossen, is met wederzijds begrip en respect.’”
Zie ook de tekst ‘Politiekrant juni 2012 is klaar! Van 11 juni 2012 op deze website.

Hieronder vindt u het integrale artikel in Het Nieuwsblad.

Burgemeester is tegen burgerinitiatieven

Burgemeester Vandenhove wil dat burgers het recht niet in eigen handen nemen. De overlast aan de Truiense vesten wordt volgens hem aangepakt en de politie moet ingrijpen. Camera's zijn niet het heilige middel volgens de burgervader.

Burgemeester Ludwig Vandenhove (SP.A) is niet mals voor bewoners die foto's nemen van burgers die, naar eigen zeggen, overlast bezorgen aan de stadsvesten en in de buurt van de Stapelstraat. Enkele handelaars stapten een tijdje geleden naar de pers om de onveiligheid in hun straat aan te kaarten. Buurtbewoners spreken van prostitutie, overmatig drankgebruik, vechtpartijen en nachtlawaai. Na de handelaars van de Stapelstraat, spannen nu ook de bewoners van de aanpalende vesten samen. Zij willen maatregelen.

‘De bewoners van de vesten hebben nu ook samen een aantal situaties aangeklaagd en daarop volgt vandaag overleg, samen met de politie’, stelt Vandenhove. ‘Ik kan begrip opbrengen voor iedereen en als er echt overlast is of er vinden illegale activiteiten plaats, moet er opgetreden worden. Het bewijs werd al geleverd aan het jeugdhuis. Daar klaagde de buurt ook over lawaai en hinder’, zegt de burgervader. ‘We hebben vorige week samengezeten met alle partijen en dat was erg constructief. Binnen 14 dagen evalueren we samen en ik ga uit van een goede afloop.’

Wet op privacy

De burgervader stelt wel dat hij het niet pikt dat de burgers zelf initiatieven nemen. ‘Burgers en handelaars, die het nodig vinden om zelf foto's of filmbeelden te maken, hetgeen trouwens tegen de wet op de privacy is, willen blijkbaar zelf politie spelen. Ik ben tegen een maatschappij waar burgers denken het recht in eigen handen te moeten nemen. Het is duidelijk dat het verkiezingen zijn, maar als politicus verander ik daarom mijn visie niet. Handelaars uit de Stapelstraat hebben onze korpschef trouwens laten weten dat het nu al veel beter is’, stelt Vandenhove.

Vaste camera’s

Op een aantal plaatsen zijn arbeiders druk in de weer om vaste camera's te installeren. Die maatregel werd in het verleden, tegen de zin van SP.A, door CD&V en Open VLD goedgekeurd in de gemeenteraad.

Ook aan de Stapelstraat, aan de toegang naar de Vesten, wordt iedereen voortaan op beeld vastgelegd. Na nieuwe meldingen van overlast liet Vandenhove de mobiele camera weer opstellen in de buurt.

Bewoner Stefan Grosseels zegt dat overtreders zich niets van de camera aantrekken. ‘Afgelopen zaterdag stond hier, al om 15 uur, een groepje zatte amokmakers mensen uit te schelden en te wildplassen. De aanwezigheid van een camera trekken ze zich niet aan.’

‘Het bewijs dat camera's niet het heilige middel zijn’, volgens Vandenhove. ‘Als er overlast is, moeten de mensen de politie bellen. Die moeten dan gepast optreden. ‘Maar ik zeg ook dat personen die samen staan, van welke huidskleur of achtergrond dan ook, gelukkig nog altijd niets strafbaars doen.’

Zie onder andere ook de teksten ‘Problematiek Stapelstraat: het is duidelijk dat het verkiezingen zijn’ van 25 augustus 2012 en ‘We doen alles wat we kunnen’ van 31 augustus 2012 op deze website.