Bosranden zijn belangrijk

Dat zegt gedeputeerde van natuur en voorzitter van de 5 vzw’s, die de Limburgse Bosgroepen beheert Ludwig Vandenhove.

“Vorig jaar werd met de financiële steun van de provincie Limburg al 12 kilometer bosrand aangeplant. Ook volgend jaar is het subsidie regelement nog van toepassing.”, aldus Ludwig Vandenhove.

Op woensdag 16 juli 2014 bracht Ludwig Vandenhove een werkbezoek in Herk-De-Stad.

Hieronder vindt u het persbericht.  

Al 12 km bosrand aangeplant bij Bosgroepleden dankzij steun van de provincie Limburg!

Een bos bezitten en beheren, daar komt heel wat bij kijken! Alle boseigenaars in Limburg (zowel openbaar als privé) kunnen bij de Limburgse Bosgroepen terecht voor advies en ondersteuning. Bosgroepen zijn verenigingen van en voor boseigenaars. In deze samenwerkingen staat de beheervrijheid van de eigenaar centraal. De Bosgroepen zorgen vrijblijvend voor praktische en administratieve ondersteuning bij het beheer van uw bos.

Beheerwerken

Bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove: ‘Bosbeheer is in vele gevallen een rendabele activiteit voor de eigenaars, maar ook het uitvoeren van onrendabele boswerkzaamheden maakt essentieel deel uit van de dienstverlening van de Bosgroep aan haar leden. De Limburgse Bosgroepen begeleiden hun leden-bosbeheerders professioneel bij het (laten) uitvoeren van onrendabele boswerkzaamheden. Deze beheerwerken verhogen de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarde van de bossen.

De Limburgse Bosgroepen zetten hiervoor 2 arbeidersploegen in van een sociale tewerkstellingsplaats. De onrendabele beheerwerken worden gefinancierd door de eigenaars, Vlaamse subsidies van het Agentschap voor Natuur en Bos en een subsidie van de provincie Limburg.’

Stimuleren van de aanleg van bosranden of onderetages bij populierenaanplantingen

Bosbeheerders nemen de aanleg van bosranden in hun beheerplannen vaak wel op, maar voeren de aanleg niet altijd uit. Een bosrand is een geleidelijke overgang tussen het echte bos en het omliggende landschap. Deze overgang is de eerste fase van verbossing en bestaat uit struiken en kleine bomen, hakhout of knotbomen. Een mooie bosrand is minstens 6 m breed. De maximale breedte is afhankelijk van de boomhoogte en oriëntatie. De plantafstand is 2 m x 2 m, maar kan worden verkleind tot 1 m. De beste oriëntatie om veel bloesems, bessen en vruchten te krijgen, zijn de zuidelijk en westelijk georiënteerde bosranden. De bosrand hoort per definitie bij het bos. Het aanleggen en beheren van bosranden heeft heel wat positieve gevolgen:

  • Het aanplanten van standplaatsgeschikte en autochtone bomen en struiken verhoogt de soortenrijkdom in het bos;
  • Door het creëren van een geleidelijke overgang van het bos naar de open ruimte, krijg je een hogere structuurvariatie. Een bos met meerdere lagen (boomlaag, goed ontwikkelde struik- en kruidlaag) zorgt voor meer nestgelegenheid voor de aanwezige dieren;
  • Een bosrand biedt bescherming en een groter voedselaanbod (bloemen en bessen) voor tal van dieren (vleermuizen, vlinders, bijen, vogels, …).

Het bosrandenproject past zo perfect in de overkoepelende visie van de Limburgse Bosgroepen: de bosrand verhoogt de biodiversiteit in het Limburgse privébos.

Ook voor de recreant is een bosrand interessant: er zijn geen overhangende takken (bv. op de fietspaden langs het bos), in een bosrand vind je heel wat bloeiende struiken, het is een mooiere overgang van bos naar een open landschap, een bosrand voorkomt dat ruigtekruiden zoals brandnetels zich vestigen, …

Omwille van al deze voordelen willen de Limburgse Bosgroepen en het provinciebestuur private bosbeheerders stimuleren en begeleiden bij de aanplant van bosranden. Met succes! Al na één plantseizoen werd dankzij deze provinciale subsidie bijna 12 km nieuwe bosrand aangeplant in de Limburgse privébossen. Het totale budget voor het aanleggen van bosranden in het kader van dit project bedraagt € 65 000. Hiervan wordt 70% door de provincie bekostigd, de overige 30% wordt bijgedragen door de eigenaar. Ook de voorbijgangers worden over de aangelegde bosranden geïnformeerd: in Limburg staan ondertussen al zo’n 52 informatiebordjes. 

‘Met dit project helpen we de natuur en de bosbewoners in onze Limburgse bossen en worden onze bossen nog mooier voor de bezoekers. Momenteel is de helft van het budget van het project al besteed, we hopen in het volgende plantseizoen nog heel wat kilometers bosranden bij aan te kunnen planten!’, stelt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.     

Voor meer informatie over het project of de Bosgroepen, kun je terecht bij de Limburgse Bosgroepen, Universiteitslaan 1 in 3500 Hasselt, tel. 011 23 73 28, bosgroepen@limburg.be, www.limburg.be/bosgroepen.

Zie ook volgend item op deze website: “Cartoon werkbezoek Limburgse bosgroepen” van 30 juni 2013 en bekijk het nieuwsitem op TVL “Limburgers met bos krijgen ook in toekomst hulp van de provincie van 16 juli 2014 via volgende link:
http://www.tvl.be/nl/2014-07-16/limburgers-met-bos-krijgen-ook-in-toekomst-hulp-van-provincie/
Geschreven pers:  “ Provincie pakt bosranden aan” op Limburg Actueel van 16 juli 2014 en “Provincie helpt eigenaars van bossen een handje” in Het Laatste Nieuws van
17 juli 2014.

 

 

Tags: