Belgische 65-plussers behoren tot eenzaamste in Europa

“Dat blijkt uit nieuw onderzoek binnen Europa (28 landen) en Israël”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “En eenzaamheid schaadt de gezondheid, fysiek en mentaal, dat wordt ook nog eens bevestigd.

Werk voor de maatschappij en de politiek.
De politiek moet een kader creëren, maar kan dat niet alleen oplossen.

Wat is eenzaamheid? Het is al moeilijk om het eens te geraken over een definitie en het blijft zoeken naar oorzaken en oplossingen, uiteindelijk gaat het om een relatief begrip.
We moeten begrijpen hoe de organisatie van de samenleving bijdraagt tot eenzaamheid. Ja, een deel ervan heeft precies te maken met de manier waarop onze maatschappij functioneert.
Er is geen tijd meer om bezig te zijn met personen, die zich eenzaam voelen.
Een postbode, die geen tijd meer heeft om een praatje te maken, de wijkagent, die teveel andere en administratieve taken heeft, het verdwijnen van lokale winkels, cafés, post- en bankkantoren, etc. waar mensen elkaar vroeger (meer) konden ontmoeten en nu niet meer. En er is de gewijzigde mentaliteit van de bevolking, die steeds maar erger wordt: meer individualisme in plaats van solidariteit en op te komen voor personen, die zich eenzaam voelen.
Hoe denk je dat ouderen reageren als er weer eens gesproken wordt over onbetaalbaarheid van de pensioenen en/of als jongeren zeggen dat ze minder of niet willen bijdragen, omdat “ze wel zelf voor hun pensioen zullen zorgen”? Kortom, een gebrek aan respect.

De eenzaamheidsgevoelens liggen hoog in België, zeker bij ouderen.
Ze zijn nog sterker geworden na COVID-19.
Met een toename van de eenzaamheidsgevoelens van om en bij de 30 % tijdens de pandemie behoort België tot de koplopers in Europa.
Wat de redenen hiervoor zijn, is onduidelijk.
Dat maakt het zoeken naar oplossingen moeilijk(er). (1)

Zet de Vlaams regering voldoende in op dit beleidsaspect?
Er is weliswaar een Vlaams Eenzaamheidsplan, maar dat is niet voldoende.
Het is te weinig concreet. Bovendien is de strijd tegen eenzaamheid bij uitstek een horizontale bevoegdheid over alle beleidsdomeinen heen en zelfs over de verschillende bestuursniveaus heen. Zo kunnen gemeenten, dichtbij de burger, heel wat ondernemen. Brugge is daarbij een goed voorbeeld. Maar Vlaanderen moet hen daarin ondersteunen.

Eenzaamheid is een structureel probleem.
Het is kenschetsend voor het beleid dat de Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid dat het project van Zorgzame buurten aangehaald wordt als één van speerpunten.
Het project loopt af in het voorjaar 2024 en wordt betoelaagd door het relanceplan Vlaamse veerkracht. Weinig structureel dus! (2)

Werk aan de winkel voor de verschillende verkiezingen van 2024.”    

 

Tags: