BE MODERN van Klee tot Tuymans

Mijn echtgenote Sonja en ik hebben van de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar- op dinsdag 29 december 2020-  gebruik gemaakt om de tentoonstelling ‘BE MODERN van Klee tot Tuymans’ te bezoeken. (1)

Locatie: Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel (KMSKB) (Museumstraat 9).

“De moeite waard om de verplaatsing te maken”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Uiteraard was alles Coronaveilig georganiseerd.

Het gaat om een collectie van een 150-tal werken uit het buitenland en België.
Met een selectie van schilderijen, sculpturen, werken op papier, installaties en moving images wordt een goed overzicht geschetst van de moderne beeldende kunst.

  

De tentoonstelling biedt een chronologisch overzicht aan de hand van drie wisselende thema’s.

Een eerste focus in de selectie is gericht op de emancipatie van lijn en kleur en de ontwikkelingen naar een radicaal abstracte beeldende taal.
Een tweede focus is georiënteerd op vrij materiaalgebruik, de wijzigende rol van het object en het perspectief van de conceptuele kunst.
Tenslotte gaat de aandacht naar de veranderende verhoudingen tussen mens en wereld in de 20ste eeuw en de existentiële vragen, die hiermee gepaard gaan.

Visueel dynamisch nodigt de opstelling van de tentoonstelling uit tot een nieuwe kijk op de collecties, op een wisselende blik op grote namen van het internationale en het Belgische modernisme.

  

Omdat een aantal werken in afzonderlijke ruimten tentoongesteld worden, moet je als bezoeker doorheen de ‘oldmasters’. Zo kan je van de gelegenheid gebruikmaken om nog eens wereldberoemde werken van onder andere Dirk Bouts, Pieter Breughel of Pieter Paul Rubens te bekijken.

  

Een fijne dag, afgesloten met een wandeling op de Grote Zavel.
Een aanrader!”