Automatische Externe Defibrillator (AED) op de Grote Markt in Sint-Truiden!

“Nu zijn we echt de meest hartveilige stad van Vlaanderen!”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.


Hij zegt dit naar aanleiding van de 11e AED op een openbare plaats die, in een tijdsspanne van minder dan 3 jaar, op woensdag 26 mei 2010 in/> Sint-Truiden geïnstalleerd werd.

“En dan nog op de Grote Markt!
De tweede grootste markt van België, maar wel de mooiste.”, aldus een chauvinistische Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove: “Toen ik in september 2007 deelnam aan een reanimatie-estafette van de Universiteit Maastricht in Sittard ben ik overtuigd geworden van het nut om de stad Sint-Truiden uit te rusten met een aantal Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s), zogeheten defibrillatoren, en er een heel beleidsprogramma rond uit te werken.
We hebben nu het meeste toestellen op ons grondgebied van alle steden in België/Vlaanderen.
De uitdaging is nu zoveel mogelijk Truienaren op te leiden en te overtuigen om deze toestellen te bedienen, want zij kunnen levens redden. En moeilijk is het niet, want zelfs ik als ‘technisch onhandig’ (je moet vooral weten wat je niet kan!) kan ermee werken.
Zie onder andere de uitspraak "Weten wat je NIET kan, is de grootste eigenschap, die je kan hebben!" van 18 november 2008 op deze website.
Alle horecazaken en winkels in de buurt van de Grote Markt zijn uitgenodigd om een gratis opleiding te volgen bij het Rode Kruis Sint-Truiden.
Liefst 75 personeelsleden (werkzaam bij de diverse stadsdiensten en/of bij de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en/of de gewestelijke brandweer Sint-Truiden) hebben de afgelopen maanden al een opleiding gekregen.”

“Er zijn nu eveneens al heel wat vragen van privé-bedrijven om AED’s te installeren.
Een goede zaak, waar de overheid het voorbeeld geeft en de privé-sector volgt.”
, besluit Ludwig Vandenhove.

Hierover is er op 26 mei 2010 een reportage in het nieuws van TVLimburg (TVL) verschenen, dat terug te vinden is op www.tvl.be/nl/nieuws. Er is eveneens een artikel verschenen in Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad van 27 mei 2010.

Zie onder andere ook de tekst 'SINT-TRUIDEN HARTVEILIG!' van 18 maart 2010 op deze website.