Actieplan tegen voedselverspilling

“Er is nog veel voedselverspilling en ondertussen zijn er zoveel personen en gezinnen, die te weinig te eten hebben”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Naast de verspilling van grondstoffen zorgt voedselverspilling voor enorme milieu- en klimaatkosten.

Een goed beleid tegen voedselverspilling kan zorgen voor minder armoede.

Het Rekenhof onderzocht of Vlaanderen een degelijk beleidskader heeft voor het verminderen de voedselverspilling.
Vlaanderen wil via de Ketenroadmap Voedselverlies tegen 2025 de voedselverspilling met 30% verminderen en het Vlaams regeerakkoord wil de voedselverspilling zelfs halveren. Maar het Rekenhof heeft vooral kritiek op het gegeven dat er geen afzonderlijk budget voorzien is voor de Ketenroadmap Voedselverlies en dat er enkel gewerkt wordt met ad hoc projectsubsidies.

Een beleid zonder concrete cijfers is geen beleid.

Op woensdag 5 mei 2021 waren er een aantal vragen rond deze problematiek in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid. Ik had ook een vraag ingediend, maar kon ze niet volledig (mondeling) stellen, omdat ik inmiddels in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn vragen aan het stellen was.

Hieronder vindt u mijn vraag en het antwoord van Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw Hilde Crevits. (1)