Actie 'Winkel met de fiets, dan krijg je iets voor niets!' succesvol afgesloten!

Op zaterdag 23 juni 2007 werd de actie ‘Winkel met de fiets, dan krijg je iets voor niets!’ afgesloten.
Deze actie startte op zaterdag 28 april 2007 met een herbruikbare boodschappentas met bioproducten van de wereldwinkel voor de eerste 50 fietsers die zich aanboden.


De slogan en de affiche die bij deze actie hoorden werden ontworpen door Yarno Poelmans van de Sint-Jan Berchmansschool. De klas werd ondertussen beloond met een dagtrip met de trein - ook een duurzame verplaatsing - naar Technopolis in Mechelen.Ook in 2007 konden stempels verdiend worden bij verplaatsing met de fiets en bij duurzame aankopen. Afvalarm winkelen werd eveneens opnieuw gestimuleerd. Zo werden er stempels gegeven voor de aankoop van drank in retourflessen, oplaadbare batterijen en herbruikbare luiers.

Er werden 362 spaarkaarten ingeruild voor diverse prijzen, zoals wandel- en fietskaarten, zwembeurten, een bezoek aan de abdijtoren, herbruikbare boodschappentassen, een bibliotheekabonnement, regenvestjes, en veiligheidsvestjes tot zelfs een gastronomisch weekend en een volledig uitgeruste fiets.


Indien we ervan uitgaan dat 4/5 van het aantal gespaarde punten afkomstig is van een duurzaam verplaatsingsgedrag dan betekent dit a ratio van 2,5 km/> per (enkele) verplaatsing een besparing van ca 7.240 km/>. Dit overbrugt de afstand tussen Brussel en Mexico.

Deze actie is niet de enige die het stadsbestuur dit jaar voerde in het kader van duurzaam verplaatsingsgedrag. Zo was er ook al de actie ‘groene voetjes’ waarbij de lagere scholen van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken beloond werden voor duurzame verplaatsingen tijdens de autoluwe schoolweek in mei.

“We blijven dit initiatief en vele andere, zoals de actie ‘groene voetjes’ verderzetten, om de bevolking te blijven stimuleren om haar steentje bij te dragen aan een duurzame en veilige leefwereld. Bovendien dragen we zo lokaal bij aan het behalen van de Kyoto-norm, of hoe een internationaal gegeven dichtbij de burger gebracht wordt,” zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.