80 jaar Nazi Razzia: herdenking van het VERZET

“Dinsdag 25 mei 1943: een zwarte bladzijde uit de Sint-Truidense geschiedenis”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“80 jaar geleden werden 63 verzetsstrijders, waaronder mijn oom Antoine Delwiche, opgepakt bij een razzia van de Nazi’s.

Zoals elk jaar wordt deze trieste gebeurtenis herdacht door de vaderlandslievende verenigingen en het stadsbestuur.
Ik ben blij dat het huidig stadsbestuur de traditie verdergezet heeft, die ik als burgemeester begonnen ben, door telkens rond deze datum iets bijzonders te doen.
Nu er steeds minder overlevenden van de Tweede Wereldoorlog zijn, wordt herinneringseducatie des te belangrijker.
Levende getuigenissen verdwijnen, originele initiatieven om te trachten nooit te vergeten wat er zich afgespeeld heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn nu meer dan ooit nodig.

Dit jaar wordt de tentoonstelling ‘Left Luggage’ van Willy Baeyens (1) georganiseerd in de Minderbroederskerk, Minderbroedersplein 5.
‘Left Luggage’ is de verzameling van ruim 200 foto’s van Joodse kinderen, die verwijst naar de 200 000 kinderen, die de Holocaust niet overleefden.
De kunstenaar schilderde een portret van deze kinderen en elk portret ligt in een open en oude reiskoffer. (2)
Het geheel geeft een pakkend beeld.

 

Het VERZET verdient meer aandacht dan tot nu toe over het algemeen het geval is. In andere landen is dat wel zo.
Gelukkig is er de laatste tijd wat meer aandacht voor. Daarom steun ik ten volle de 8meicoalitie, die van 8 mei opnieuw een officiële feestdag wil maken.
Waarom 8 mei? Omdat dat in feite de overwinning is op het fascisme.
Zonder dat historische resultaat zouden wij nu niet in een vrij land leven. En we stellen vast dat die vrijheid steeds meer bedreigd wordt: de opkomst van extreemrechts en racisme, discriminatie, negationisme, seksisme, extreem nationalisme, islamfobie en homofobie nemen toe.

Wat vaak vergeten wordt, of zelfs niet geweten is, is dat het VERZET vrijwilligers waren, meestal jonge mensen, die hun leven gegeven hebben voor principes, voor vrijheid en democratie. Dus geen militairen of soldaten.
Meer dan ooit moet deze boodschap verspreid worden, zeker naar jongeren toe.

Mijn voorstel? (Nog) meer de nadruk leggen op hun idealisme en inzet.
Er moet een vernieuwende aanpak komen om het VERZET te herdenken.
Het stadsbestuur zou minimum één keer per jaar een activiteit moeten doen, waarbij specifiek de nadruk gelegd wordt op het VERZET.
Waarom geen permanente herinnering via een specifiek monument en/of een (beperkt) museum? Of om bij bestaande monumenten een goed verhaal aan te brengen via QR-codes en/of herdenkingsplaten? Of een wandeling en/of fietsroute langs de diverse ‘stolpersteine’ (letterlijk ‘struikelstenen’) uit te stippelen? (3)
Ik zal er alleszins blijven voor ijveren met een oom die nooit teruggekeerd is uit het concentratiekamp Gross-Rosen.”

       

De tentoonstelling ‘Left Luggage’ is gratis te bezoeken tot en met zondag 2 juli 2023 van woensdag tot en met zondag van 14 uur tot 17 uur.