“Jeugdvoetbal was nog nooit zo duur”

Dat is de titel op de eerste pagina van Het Belang van Limburg van dinsdag 5 september 2023. (1)

“Begrijpelijk, zeker bij de amateurclubs, die de middelen moeten verzamelen via het werk en de inzet van heel wat vrijwilligers”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Eerder onbegrijpelijk als je ziet hoeveel miljoenen euro’s er omgaan in het voetbal. Het volstaat bijvoorbeeld om naar de sommen geld tijdens de recente transferzomer te kijken.
Dan blijkt nog maar eens hoezeer de jeugd verwaarloosd wordt in heel het voetbalverhaal.

Een analyse kan zijn: dat is een (bedrijfs)sector, zoals een andere, zij doen wat ze willen. Maar dat is niet mijn analyse, ik vind dat geen normale situatie.

Er zijn heel wat jongeren, meisjes en jongens, die actief de voetbalsport beoefenen.
Gezien het fenomeen armoede, dat we nog altijd kennen in ons rijke Vlaanderen, betekent dat dat heel wat gezinnen belangrijke keuzes moeten maken in hun gezinsbudget om hun kinderen toe te laten bij een club te gaan voetballen.
Gevolg: de voetbalclubs moeten hun toevlucht nemen tot afbetalingsplannen, ruilbeurzen voor kledij, familiekortingen of andere initiatieven. Zo begint Voetbal Vlaanderen met een project voor kinderen in kansarmoede ‘De Aanspeelbare Club’.

Het zou toch niet mogen dat jongeren, die al op zoveel maatschappelijke domeinen achtergesteld zijn en/of kwetsbaar zijn omwille van hun sociale positie dat ook nog eens moeten meemaken in hun vrije tijd.

Werk en verantwoordelijken voor iedereen, die actief is binnen de vele structuren van het voetbal. En meer werk en verantwoordelijkheden naarmate die structuren zich hoger in het voetbalgebeuren situeren.
Dit is nu eens niet een probleemdossier waar de politiek, zeker niet prioritair, met de vinger kan gewezen worden.
Waarop wachten de voetbalbobo’s? Misschien missen ze met hun beleid wel één of meerdere jongeren met veel talent, die later veel geld zouden kunnen opbrengen.

VOORUIT collega-gemeenteraadslid Erwin Vaes heeft deze aangelegenheid van te dure lidgelden al enkele keren aangebracht tijdens de gemeenteraad in Sint-Truiden. (2)

Voor mij is deze vaststelling weer maar eens de bevestiging tot welke uitwas van ons kapitalistisch systeem de hele voetbalbusiness is uitgegroeid.”