‘Welvaart, Optimisme en Welzijn’ (WOW)

In Sint-Truiden is de oprichting van een nieuwe partij aangekondigd: ‘Welvaart, Optimisme en Welzijn’ (WOW).
Het gaat om een burgerbeweging. (1)

“Goed of slecht nieuws?”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Mijn eerste reactie(s).

Met VOORUIT-fractieleider Gert Stas ben ik akkoord dat het goed is dat er meer en nieuwe mensen aan politiek willen doen.
Dat is alleen maar toe te juichen als het op een positieve manier gebeurt.

Met alle schandalen en het gebrek aan transparantie dat het stadsbestuur in Sint-Truiden de laatste jaren gekenmerkt heeft, is het niet verwonderlijk dat er zulk initiatief gebeurt.
De meerderheidspartijen cd&v-N-VA-Open Vld in het algemeen en de cd&v in het bijzonder dragen daar een grote verantwoordelijkheid in.
Als VOORUIT hebben wij vertrouwen in de bevolking van Sint-Truiden dat zij niet vergeten dat het vooral via ons is dat die schandalen naar buiten gebracht zijn en dat wij al de hele legislatuur pleiten voor meer transparantie en voor een andere manier van aan beleid en aan politiek doen. 

Politiek moet over inhoud gaan. En als VOORUIT kunnen we niet anders dan blij zijn dat het project met hun programma nauw aanleunt met de ideeën van VOORUIT.
De nadruk op ‘samen’, burgerparticipatie, welvaart, welzijn zijn basisprincipes van onze partij, inmiddels onze beweging.

In de nationale en Vlaamse politiek is de versnippering een groot en toenemend probleem.
Met zulke lokale lijsten verschuift dat gegeven naar het lokale niveau. En dat vind ik geen goede zaak.
Bewegingen, groepen en partijen, die dezelfde ideeën hebben voor de toekomst van de stad Sint-Truiden, zouden beter samenwerken en zich verbinden in plaats zich te ‘versnipperen’. Met dit soort initiatieven is dit wel het gevaar.

Ik heb een genuanceerd beeld over burgerbewegingen. (2) Ook bij (traditionele) partijen zijn er veel vrijwilligers en heel wat kandidaten, die inhoudelijk sterk zijn, die geëngageerd zijn en die het uit overtuiging en/of voor de ideologie doen.  
Helaas wordt dat niet of alleszins veel te weinig benadrukt in de media en/of via de sociale media.
Spijtig voor die mensen.

Wij voeren als VOORUIT een sterk doorgedreven aanwezigheidspolitiek in Sint-Truiden, waarbij we zoveel mogelijk tussen de mensen proberen te zijn, naar hen luisteren en dat politiek proberen te vertalen in de gemeenteraad en/of op andere beleidsniveaus.
“Politici hebben geen voeling meer met de burger” zegt Martijn Ghys (1).
Zou dat op ons slaan? Ik betwijfel het.

Het valt niet te ontkennen dat WOW gegroeid is uit het opzet van Vrijstaat A tijdens het afgelopen groot verlof.
Ik blijf Vrijstaat A een schitterend initiatief vinden. Maar ongetwijfeld zijn een aantal personen misleid door het feit dat het louter om een jeugd- en/of cultureel evenement ging/gaat en niet om de voorbode van een burgerbeweging, laat staan een politieke partij.
Voor een beweging of partij, die pretendeert transparant te zijn, is dat geen goed begin.

Politiek is een ernstige zaak en ik hoop dat iedereen, die zich gaat scharen achter WOW, daar eveneens van overtuigd is.
Onze democratie, ook de lokale, is meer bedreigd dan algemeen wordt aangenomen.
Democratie en verkiezingen zijn niet zomaar iets om eens te doen en zeker niet om mee te lachen.” 
___