‘Drugs, praat erover’

‘Drugs, praat erover’ is de titel van een nieuwe brochure, die de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de preventiedienst van stad Sint-Truiden uitgeven om ouders te sensibiliseren over de problematiek en het gevaar van drugs.

“Sinds ik burgemeester van Sint-Truiden ben sinds 1 januari 1995 heb ik van preventie in het algemeen en drugspreventie in het bijzonder één van mijn beleidsprioriteiten gemaakt.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

“Het is belangrijk dat de ouders op de hoogte zijn van sommige verschijnselen, die samenhangen met het drugsgebruik en/of andere verslavingsvormen van hun kinderen. Vandaar dat wij de brochure ‘Drugs praat erover’ geactualiseerd hebben en bij het einde van het schooljaar zullen verspreiden aan de ouders van de leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs van de scholen in Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken.

 

 

Critici van preventie in het algemeen en drugspreventie in het bijzonder zeggen altijd dat de resultaten ervan niet of moeilijk meetbaar zijn, zodanig dat we ook niet kunnen ‘berekenen’ in welke mate de uitgaven hiervoor al dan niet te verantwoorden zijn.
Mijn antwoord hierop is altijd klaar en duidelijk: als we met alle acties qua drugspreventie, die we ondernemen, één jongere van de drugs kunnen afhouden, is een actie voor mij al geslaagd.”, besluit burgemeester en voorzitter van het politiecollege en de -raad van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u het integraal voorwoord dat Ludwig Vandenhove schreef voor de nieuwe uitgave van de brochure ‘Drugs praat erover’.

 

 

Preventie in het algemeen en drugpreventie in het bijzonder zijn voor het stadsbestuur van Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken een beleidsprioriteit.
Hierbij pogen wij zoveel mogelijk samen te werken met de diverse onderwijsnetten, huisartsen, hulpverleningsdiensten en andere organisaties.

 

 

In het verleden hebben de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken reeds verschillende projecten rond drugpreventie georganiseerd (Europeers, Tralies in Wonderland, Leefsleutels, Toeka en Miembo, Bodytrip, verscheidene folders en brochures,  …).

 

 

Onlangs nog werd het Overkoepelend Drugoverleg (ODO) opgericht. In dit overleg zetelen leerkrachten (eventueel een leerlingenbegeleider of zorgcoördinator), vertegenwoordigers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en vertegenwoordigers van diensten en organisaties, die werken rond drugpreventie.
De bedoeling van dit overleg is om het drugspreventieaanbod zoveel mogelijk aan te passen aan de wensen en behoeften van de onderwijsinstellingen.

 

 

Ook dit schooljaar spannen wij ons weer in om de strijd tegen drugs verder te zetten.

 

 

Ouders en andere opvoeders zijn enorm bang voor ‘drugs’.
Dit thema zorgt, begrijpelijk en terecht, voor heel wat onrust.

 

 

Het is belangrijk dat ouders sterk in hun schoenen staan als het over genotsmiddelen gaat. Daarom bieden wij u deze herwerkte folder aan.
Ouders zullen zich beter voelen als dit onderwerp ter sprake komt. Ze zullen wellicht verstandiger reageren als ze geconfronteerd worden met een bepaalde situatie.

 

 

In deze folder, die niet de pretentie heeft volledig te zijn, vindt u verschillende tips om met uw kind over genotsmiddelen te praten. Wij willen niet zeggen hoe u uw kind moet opvoeden, maar willen een leidraad bieden aan bezorgde ouders.

 

 

Deze brochure is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met een aantal gespecialiseerde organisaties en hulpverleningsinstanties uit het werkveld, zoals onder andere de Centra voor Alcohol en andere Drugproblemen (CAD) en het Jongeren Advies Centrum (JAC) Sint-Truiden.

 

 

De inhoudelijke leidraad, die gevolgd wordt bij deze brochure, is dezelfde als die we in ons beleid over drugs en drugspreventie volgen. Het gaat hierbij om een gedeelde verantwoordelijkheid van jongeren, ouders, scholen en overheid.
Diegenen, die beweren dat hun kinderen nooit drugs zullen gebruiken en/of dat dit in hun school nooit zal voorkomen, hebben het verkeerd voor. Drugspreventie is dus de gezamenlijke verantwoordelijkheid van al deze partners.

 

 

We hopen dat deze folder nuttig kan zijn in uw niet altijd zo eenvoudige opvoedingstaak.

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
voorzitter politiecollege lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken

 

 

Wie deze brochure wil bekomen, kan dit doen via een mail te sturen naar burgemeester@sint-truiden.be.