Altijd maar meer langdurig zieken: wie moet zich aanpassen?
“Nu heeft België bijna een half miljoen langdurig zieken en tegen 2035 zouden dat er 600 000 zijn.
Dat blijkt alleszins uit prognoses van het Federaal Planbureau (1)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Wie moet zich aanpassen: ons sociaaleconomisch systeem of de betrokken personen?
Die hoge cijfers zijn alleszins slecht nieuws.
Voor alles voor de betrokken personen, vervolgens voor de sociale zekerheid en de overheidsfinanciën. Nochtans doet de federale regering met vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (VOORUIT) alle mogelijke inspanningen om langdurige zieken opnieuw aan het werk te krijgen.
Als we dan vaststellen dat steeds meer langdurig zieken deeltijds gaan of willen werken, moeten daar de nodige conclusies uit getrokken worden.
Zoals vaak ligt de waarheid in het midden, maar deze cijfers bevestigen dat er wat minder naar de langdurig zieken zelf moet gewezen en wat meer naar de organisatie van onze samenleving als verantwoordelijke(n).
Er moet een meer flexibele arbeidsmarkt komen in de richting van de werknemers, niet in de richting van de werkgevers. Nochtans als er gesproken wordt over flexibiliteit op de arbeidsmarkt gaat het juist wel altijd die andere kant uit.
Het aantal geestelijke gezondheidsproblemen neemt steeds maar toe en zelfs vanaf jongere leeftijd.
Is dat net geen signaal dat we onze prestatiemaatschappij (wat) moeten afbouwen en meer de nadruk moeten leggen op andere maatschappelijke fenomenen? Wat mij betreft wel.
Er is werk aan de winkel voor het sociaal overleg tussen werkgeversorganisaties en vakbonden met steun van de overheden.
In dat overleg moet het iets minder gaan over de lonen en wedden en iets meer over ‘werkbaar werk’, zoals aangepaste jobs, betere uurroosters, arbeidsduurvermindering, welzijn op het werk en een betere balans tussen werk en privé. Belangrijk in dat verband is eveneens dat de bedrijven langer (mee) (financieel) verantwoordelijk gesteld worden voor langdurig werklozen.”
-
(1)’België op weg naar 600.000 langdurig zieken tegen 2035’, De Standaard, donderdag 22 juni 2023.
-
Zie onder andere ook ‘Wendbaar werk en werkbaar werk?’’ van woensdag 1 februari 2017 op deze website.
- Foto: istockphoto.com.