Wekelijkse cartoon: Clowns in winkelstraten!

Carnaval blijft een traditie in Sint-Truiden.
Getuige daarvan is onder andere de stoet op verloren maandag. Geen enkele manifestatie brengt op één dag zoveel volk naar de stad.

Nochtans is het de uitdaging carnaval te laten leven bij de gemiddelde burger in de ganse periode rond carnaval en niet alleen op verloren maandag.
En hier moet ik eerlijk toegeven dat er in de loop der jaren een evolutie in eerder negatieve zin is opgetreden.
Zelf trek ik er al meer dan 25 jaar op verloren maandag van ’s morgens vroeg op uit met enkele vrienden en probeer zoveel mogelijk cafés aan te doen. En op die ‘tocht’ kom ik elk jaar minder mensen tegen en het aantal cafés waar echt carnaval gevierd wordt, neemt ook af.

Nochtans zijn er in die richting ook positieve signalen. Immers, heel wat onderwijsinstellingen in het basisonderwijs organiseren in de week voor carnaval specifieke initiatieven, tot zelfs ware carnavalsoptochten in de buurt van hun school. Dit laatste is dan wel weer ten koste van de traditionele jeugdstoet op zaterdagmiddag.

De Raad van Elf, de organisatie, die in Sint-Truiden instaat voor de organisatie van carnaval, moet zich met het oog op de toekomst eens buigen over deze problematiek en vooral nagaan hoe carnaval opnieuw meer in de breedte kan uitgebouwd worden.

Een goed initiatief in die richting dit jaar is het plaatsen van een aantal clowns in de uitstalramen van de belangrijkste winkelstraten van de stad onder impuls van de Heemkundige Kring Groot Sint-Truiden en met medewerking van de Orde van de Commeduur, de Verenigde Handelaars en de stad Sint-Truiden.

Het betreft clowns in allerlei vormen en formaten uit de private verzameling van Roger Vanbrabant, voorzitter van de Heemkundige Kring Groot Sint-Truiden.
Roger verzamelde in de loop der jaren ongeveer 2000 beeldjes en afbeeldingen van clowns en apen.

Roger is trouwens een oud-leraar Nederlands van mij en inmiddels een goede vriend geworden.

“De kunst van het leven is zo lang mogelijk kind te blijven” zegt Roger zelf. “En waar genieten kinderen in de dierentuin en het circus het meest van? Van de apen en clowns. Hoe hard we ook lachen om de fratsen van de clown, zij of hij blijft een erg tragische figuur. Dat sluit perfect aan bij de omschrijving van humor: ‘wenn man trotzdem lacht’ of wat je interpreteert als een lach om zelf niet te moeten huilen. Een clown brengt een lach en een traan, meer heb je niet nodig in het leven.”

De Sint-Truidense winkels stellen een aantal van zijn clowns tentoon in hun etalages.
De link met het carnaval is overduidelijk: laten we nog maar eens feesten en lachen, want straks kunnen we het misschien niet meer.

Nog dit: één van mijn leuzen is ‘dat de mensen niet meer kunnen werken en kunnen lachen’.
Wel, dit initiatief van ‘Clowns in winkelstraten’ past hier perfect in.

Of nog: hoe handel, economie, kunst, cultuur en carnaval samen kunnen gaan!

Ludwig Vandenhove
burgemeester - senator

De tentoonstelling loopt tot 5 maart 2006.     

Tags: