Week van de zachte weggebruiker!

Naar jaarlijkse gewoonte vond van maandag 11 mei 2009 tot en met vrijdag 15 mei 2009 de ‘Week van de zachte weggebruiker’ plaats, georganiseerd door de preventiedienst, de jeugddienst, de sportdienst, de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, met de steun van de provincie Limburg en het Rode Kruis.

“Met het alsmaar drukker wordende verkeer begint de verkeersopvoeding best op zo jong mogelijke leeftijd”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

In deze week werden andermaal activiteiten georganiseerd ten voordele van de zachte weggebruiker.

 

 

 

 

 

Op dinsdag 12 mei 2009 en woensdag 13 mei 2009 werd de inmiddels traditionele actie ‘de jonge fietser in het verkeer’ onder deskundige begeleiding en toezicht van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken georganiseerd voor de leerlingen van het zesde leerjaar van de stad Sint-Truiden en haar deelgemeenten en de gemeente Nieuwerkerken.
De leerlingen gaan volgend schooljaar normaal naar het secundair onderwijs in het centrum van Sint-Truiden of in Zepperen en zullen daardoor geregeld alleen, te voet of per fiets, op de openbare weg komen.
Voor hun eigen veiligheid is het zeer belangrijk dat zij de verkeersregels goed kennen en kunnen functioneren in het drukke verkeer.
Elke leerling kreeg een fluorescerend hesje om voldoende op te vallen in het verkeer.

 

 

Op dinsdag 12 mei 2009 werd er tijdens de middag een groot feest voor alle jongeren op de Grote Markt gehouden met een optreden van Lester & Abdou.

 

 

Een ander onderdeel van de ‘Week van de zachte weggebruiker’ is de autoluwe schoolweek.

 

 

 

 

 

Aan de leerlingen, leerkrachten en ouders werd gevraagd hun auto zoveel mogelijk thuis te laten en te voet, per fiets of met het openbaar vervoer naar school te gaan of aan carpooling te doen.
De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stadwachten waren nog duidelijker dan anders zichtbaar in het straatbeeld om de verkeersveiligheid van de jongeren maximaal te garanderen.

 

 

Er was ook nog een derde actie: de fietsregistratie.
Op dinsdag 12 mei en op woensdag 13 mei kon iedereen zich met haar/zijn fiets begeven naar het stadhuis op de Grote Markt in Sint-Truiden, waar de fiets onmiddellijk werd geregistreerd.
Een geregistreerde fiets kan sneller worden teruggevonden en terugbezorgd worden aan de rechtmatige eigenaar.

 

 

 

 

“Ook dit jaar was het weer een geslaagde actie, ik ben zeer tevreden met de medewerking van alle scholen!”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

De ‘Week van de zwakke weggebruiker’ is maar één van de vele preventieve en sensibiliserende acties die de lokale politie van de zone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden jaarlijks ondernemen.

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Week van de zachte weggebruiker!’ en ‘Leerlingen van het 6e leerjaar krijgen fietsverlichtingsset!’ op deze website.