Waterwinning in Rukkelingen-Loon: wordt stilaan een soap

“De inwoners van Rukkelingen-Loon blijven zich terecht zorgen maken over de waterwinning door de CV De Watergroep en de gevolgen voor hun woningen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Ik heb er opnieuw een schriftelijke vraag over gesteld aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir. En het antwoord is opnieuw ontoereikend, meer zelfs, beneden alle peil.

Mijn vraag handelt dit keer over de adviezen van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) bij het afleveren van de vergunning(en).
Het antwoord is (veel te!) kort: “ANB brengt haar adviezen uit op een onafhankelijke wijze. De motieven waarop ANB zich steunt staan duidelijk te lezen in de uitgebrachte adviezen.”

Wil dat zeggen dat we ministers niet meer mogen ondervragen over de werking van Vlaamse agentschappen? Dan zijn we ver van huis.

De minister zou toch meer rekening moeten houden met de betrokken inwoners, die zich steeds grotere zorgen maken over de situatie.
Naast de door hun aangespannen rechtszaak is het voor hen van belang dat de Vlaamse overheid meer achter hen zou staan en hen zou steunen
.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Zuhal Demir.