Water –en modderoverlast verder aanpakken in Haspengouw

Provinciebestuur ondersteunt erosieprojecten in Heers

 

Water- en modderoverlast voorkomen is een prioriteit voor het Limburgse provinciebestuur. Daarom ondersteunt de provincie de Zuid-Limburgse gemeenten met ondermeer subsidies voor erosiebestrijdingsmaategelen.
De gemeente Heers kan rekenen op 7.979,05 euro voor erosiebestrijdingsprojecten in Batheers, Egoven en Opheers. De dammen, erosiepoelen en grasbufferstroken die er komen, zullen het afstromende water vertragen en bufferen en het meegevoerde sediment doen neerslaan.
Met deze ondersteuning worden de bestaande subsidiekanalen maximaal benut en de financiële last voor de gemeenten verlicht.”, aldus bevoegd degeputeerde Ludwig Vandenhove.

Heel wat Haspengouwse gemeenten worden regelmatig geconfronteerd met water- en modderoverlast. Dit is vaak het gevolg van het wegspoelen van grond op de hoger gelegen landbouwpercelen.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove: “Om de water- en modderoverlast in het zuiden van de provincie te beperken, richtte de provincie Limburg samen met de watering van Sint-Truiden het Provinciaal Steunpunt Land & Water. De erosiecoördinatoren van het Provinciaal Steunpunt Land & Water begeleiden de gemeenten bij de uitvoering van het gemeentelijk erosiebestrijdingsplan en gaan op terrein tijdens hevige onweders om knelpunten te onderzoeken. Daarnaast geeft het provinciebestuur een bijkomende subsidie voor de uitvoering van kleinschalige erosiebestrijdingswerken.”

De gemeente Heers ligt in het midden van het Haspengouwse heuvellandschap en is een typische plattelandsgemeente met veel landbouw en fruitteelt. Helaas hoort daar ook regelmatig water- en modderoverlast bij. Om deze erosieproblemen op te lossen, werkt de gemeente Heers al enkele jaren samen met het Provinciaal Steunpunt Land & Water. Samen konden afgelopen jaar oplossingen uitgewerkt worden voor enkele erosieknelpunten in Batheers, Egoven en Opheers.

In Batsheers wordt een aarden damconstructie en een grasbufferzone aangelegd in een droge vallei zodat er minder water en modder zowel op de Batsheersstraat en het kruispunt in Marsnil als in de Batsheersebeek zal terecht komen. Daardoor zal ook de waterkwaliteit van de Batsheersebeek verbeteren.

Via de ruilverkavelingswegen stroomt er tijdens hevige regenbuien heel wat water en modder van de erosiegevoelige velden naar de woningen in de Gelindenstraat en de Fonteinbeek te Egoven. Op een landbouwperceel zal een aarden damconstructie met erosiepoel aangelegd worden in de zone waar het water van nature samenkomt zodat een groot deel van de water- en modderstroom wordt opgevangen. De droge vallei wordt als het ware ‘afgedamd’.

In 2011 werden er ter hoogte van de Michaëlhoeve in Opheers al 2 water- en modderbufferende damconstructies aangelegd. Bij evaluatie van de maatregelen bleek dat het nuttig zou zijn om enkele technische verbeteringen aan te brengen. Het project omvat de optimalisatie van de knijpconstructie, het verbeteren van de waterafvoer, inspectie en onderhoud vergemakkelijken en de verkeersveiligheid garanderen.

De totale kostprijs van de projecten in Heers bedraagt 178.915,27 euro. De gemeente kreeg hiervoor een subsidie van 75 procent van de afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond en Natuurlijke Rijkdommen (ALBON) van de Vlaamse overheid. Het Limburgse provinciebestuur gaf een bijkomende subsidie van 7.979,05 euro.
Op deze manier worden de bestaande subsidiekanalen maximaal benut en de financiële last voor de gemeenten verlicht.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Tags: