VOORUIT wil achterpoortje(s) sluiten in erf- en schenkbelasting

“Samen met de VOORUIT-collega’s Vlaamse parlementsleden Hannelore Goeman (fractieleidster) en Thijs Verbeurgt heb ik een nieuw voorstel van decreet ingediend om bepaalde misbruiken, die (soms) gebeuren bij de erf- en schenkbelasting, uit te sluiten”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Het werd besproken in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie in het Vlaams Parlement op dinsdag 20 juni 2023.

Officieel gaat het om het ‘Voorstel van decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2023, wat betreft de gunstregelingen voor familiale vennootschappen in de erf- en schenkbelasting voor onroerende goederen die hoofdzakelijk voor private bewoning aangewend worden of bestemd zijn’.

Voor gewone personen en gezinnen loopt de erfbelasting op onroerende goederen op tot 27%.
Wie een familiale vennootschap erft, komt er met een gunsttarief van 3% van af
.
Daar zit een zekere logica in om de activa van familiebedrijven belastinggunstig te laten overgaan op de volgende generatie. Maar de huidige decretale regeling laat eveneens toe om al het eventuele private erfgoed in eigendom onder het gunstregime van 3% over te dragen. En dat vinden wij als VOORUIT niet logisch en niet rechtvaardig.

We hebben ons oorspronkelijk voorstel van decreet al aangepast aan de bemerkingen van de parlementsleden uit de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid na een vorige bespreking in de Commissie. Bijgevolg hoopten we dat er nu een consensus zou kunnen bereikt worden.

Maar niet dus!
Het is duidelijk dat de meerderheid (opnieuw) de rangen gesloten heeft om geen voorstellen van de oppositie te steunen.
Dat geldt zeker voor heel de wetgeving rond erf- en schenkbelastingen.
De N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid heeft bij de bespreking nog maar eens (impliciet) bevestigd dat ze op geen enkele manier wijzigingen wil aanbrengen aan dit decreet.
Blijkbaar is er intern afgesproken om hier deze legislatuur niets meer te wijzigen.
Dit wordt werk voor de nieuwe regeerperiode na de Vlaamse verkiezingen van 2024.

Het VOORUIT-voorstel is weggestemd door de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid.
Spijtig! Zo blijft een grote onrechtvaardigheid tussen private personen en familiale bedrijven
.”

Hieronder vindt u het voorstel van decreet.