Voldoende amfibieëntunnels in Vlaanderen?

Zijn er voldoende kwalitatieve amfibieëntunnels in Vlaanderen?

“Ik stelde er een schriftelijke parlementaire vraag over zowel aan Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld), als aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA)”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Een amfibieëntunnel is een tunnel onder een autoweg of spoorweg, die specifiek bedoeld is voor kikkers, padden en salamanders.
Het gaat over een droge tunnel, die andere soorten voor ogen heeft dan kleine tunnels of eco-duikers. Zo kunnen de dieren hun jaarlijkse verplaatsingen van en naar hun voorplantingspoelen - de zogeheten ‘paddentrek’ - veilig voor het verkeer, zonder dat ze platgereden worden, maken.
Amfibieën spelen een belangrijke rol binnen het biodiversiteitsbeleid. Daarom is het belangrijk dat ze verkeersveilig van hun winterslaapplaats naar een poel kunnen trekken om er zich voort te planten.

Ik vroeg een stand van zaken van het aantal amfibieëntunnels in Vlaanderen, zowel langs gewestwegen, als langs gemeentewegen.
Welke inspanningen doen Vlaanderen, respectievelijk de gemeentebesturen?

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van ministers Lydia Peeters (Open Vld) en Zuhal Demir (N-VA) .

 

BIJLAGE:  LINK 

  • Zie onder andere ook ‘Ecoducten’ van donderdag 20 februari 2020 op deze website.   
     
  • Foto:commons.wikimedia.org, Tegethof.