Unanieme resolutie over de dood van Aleksey Navalny in Vlaams Parlement

“De plenaire vergadering van het Vlaams Parlement heeft op woensdag 21 februari 2024 unaniem een resolutie over de dood van Aleksey Navalny in Rusland goedgekeurd.
Wij hadden met VOORUIT hiertoe de aanzet gegeven met een eigen resolutie van de collega’s Annick Lambrecht, Hannelore Goeman, Bruno Tobback, Thijs Verbeurgt, Maxim Veys en mijzelf”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“De andere partijen waren bereid om de VOORUIT-tekst als basis te gebruiken voor de resolutie, die uiteindelijk unaniem is aangenomen. 

Wij stellen Rusland verantwoordelijk voor de dood van Aleksey Navalny. Bovendien pleiten wij onder andere voor een onafhankelijk en transparant internationaal onderzoek naar de omstandigheden van zijn overlijden, vragen wij dat de Vlaamse regering de Russische ambassadeur hierover sommeert, roepen wij de Russische federatie op om andere politieke gevangenen vrij te laten en eisen wij dat er onmiddellijk een einde gemaakt wordt aan de intimidatie en vervolging van iedereen, die het regime bekritiseert.

Het is natuurlijk maar een resolutie, maar het is alleszins een éénduidig en krachtig signaal vanuit Vlaanderen.”

Hieronder vindt u de VOORUIT-resolutie en de definitieve tekst.

Definitieve tekst die is aangenomen door het Vlaams Parlement

___