Tot nu toe 34 aanvragen bij regularisaties in Sint-Truiden

Op vrijdag 2 oktober 2009 waren er in Sint-Truiden 34 aanvragen tot regularisatie.


Mensen zonder papieren kunnen nog tot 15 december 2009 terecht bij gemeente- en stadsbesturen voor zulke regularisatieaanvraag.

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>: "Het gaat om de volgende nationaliteiten: Bhutan (2), Bosnië-Herzegovina (1), Egypte (1), Georgië (1), India (22), Kosovo (2), Marokko (2), Nepal (1), de Russische Federatie (1) en Togo (1).

Achter elke aanvraag zit meestal een diepmenselijk verhaal van hoop, verwachtingen en ontgoochelingen.
De meesten zijn al één of meerdere keren bij mij langs geweest als ‘burgervader’ met de vraag officieel hier te kunnen blijven.
Ik hou mijn hart vast hoe groot de ontgoocheling eind december gaat zijn als ze weer eens te horen krijgen geen papieren te kunnen krijgen."


Op 9 oktober 2009 verscheen hierover ook een artikel in Het Belang van Limburg. Hieronder vindt u de integrale versie.

Geen stormloop voor regularisatie

Een kleine maand nadat de nieuwe regularisatie is ingezet, is het bij de bevolkingsdiensten niet veel drukker dan anders. In Genk hebben ze zelfs maar een stuk of acht nieuwe dossiers binnen. In Hasselt zijn er dat 20, in/> Sint-Truiden 46. Bij de provinciale integratiedienst hebben ze zowat 100 mensen geholpen.

De nieuwe regularisatieronde loopt tot 15 december. In tegenstelling tot vorige regularisaties hebben de mensen dus veel meer tijd. "Die tijd moeten ze ook goed gebruiken", vindt Hassan Amaghlaou, voorzitter van de Limburgse integratieraad. "Ze moeten ervoor zorgen dat hun dossiers volledig zijn, snel werken heeft geen zin. Ze kunnen daarvoor behalve op de gemeente zelf, ook een beroep doen op de provinciale integratiedienst. Die werkt gratis, net als de gemeentehuizen. Want we merken dat veel mensen worden uitgebuit door sommige advocaten. Die vragen 500, 1.000 of zelfs 1.500 euro om die aanvraag in te dienen. Niet alle advocaten zijn zo, maar ze hoeven die kosten niet te doen."

Op de provinciale integratiedienst hebben ze de laatste weken in het totaal 100 mensen geholpen met hun dossier. Elke dag komt er zo een tiental mensen over de vloer die hulp nodig hebben.

Het is nog even wachten op totale cijfers voor Limburg, Je kan je dossier namelijk rechtstreeks naar de Dienst Vreemdelingenzaken sturen. Advocaten werken meestal zo. Intussen blijft het op de gemeentehuizen redelijk rustig. "We hebben in het totaal een kleine 90 dossiers van mensen die al met regularisatie bezig zijn. Op een stuk of acht dossiers na, dateren die nog van de vroegere procedure", zeggen ze bij de dienst bevolking in Genk. "Het nieuwe reglement is in elk geval een stuk duidelijker dan het vorige."

Ook in Hasselt loopt het niet storm. "Twintig dossiers, da's geen overrompeling", zegt schepen Valerie Del Re.

"We hebben in Sint-Truiden 46 dossiers binnen", zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove/>. "Dat is relatief weinig, we zijn dus ook verbaasd."