Tentoonstelling Urbain Mulkers!

Van 25 april tot en met 28 juni 2009 loopt in het Provinciaal Museum Begijnhofkerk in Sint-Truiden een overzichtstentoonstelling van Urbain Mulkers.


Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove opende officieel de tentoonstelling op zaterdag 25 april 2009.

“Ik heb Urbain Mulkers persoonlijk gekend als directeur van het voormalige Provinciaal Museum, later het Provinciaal Centrum voor Beeldende Kunsten, het huidige Z33.
Hij heeft aan heel wat Limburgse (jonge) kunstenaars kansen geboden om met actuele, experimentele, hedendaagse kunst door te breken. Hij was bovendien een erg actief man als u zijn curriculum vitae bekijkt, maar vooral ook als u ziet welke ‘hoeveelheid’ kunst hij nagelaten heeft.”


Sint-Truidens kunstenaar Hugo Duchateau is curator van de tentoonstelling en is er perfect in geslaagd om de werken van Urbain Mulkers volledig tot hun recht te laten komen in de historische Begijnhofkerk. Dit is een hele uitdaging: de Begijnhofkerk met haar unieke muurschilderingen ‘dreigt’ immers elk kunstenaar te ‘overstijgen’.


“Als burgemeester wil ik onmiddellijk dat de provincie Limburg ons de Begijnhofkerk ‘schenkt’(nu haar eigendom), maar dan moeten er ook voldoende financiële middelen bij zijn om op regelmatige momenten (twee à driemaal per jaar) een grote ‘unieke’ tentoonstelling te organiseren.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“U hebt het mij al vaak horen zeggen of kunnen lezen van mij: in deze tijden van digitalisering, informatisering, etc. blijf ik enorm in boeken geloven, zeker als ze over KUNST gaan.
Je kan ze vastpakken, in een boekenkast plaatsen, etc. Daarom ben ik ook zo blij dat de aanleiding van deze tentoonstelling in feite het kunstboek over Urbain Mulkers is.”

Het kunstboek ‘Urbain Mulkers 1945-2002’/> van de hand van vriend en collega Ludo Raskin is te verkrijgen op de tentoonstelling.

De tentoonstelling kan in de Begijnhofkerk te Sint-Truiden nog bezichtigd worden tot 28 juni 2009. Dagelijks van 10.00 uur tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur (maandag gesloten).
Later zal de tentoonstelling verhuizen naar Luik.