Stemzetters

“Kinderen en jongeren -zij zijn de toekomst- moeten gemotiveerd worden om zich (meer) te interesseren voor onze democratie en ons politiek systeem”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Wij moeten er alles aan doen om het vertrouwen van de bevolking in de politiek te verhogen en de rol van deze jeugdige doelgroep is daarin is zeer belangrijk.

Het project ‘stemzetters’ van de jeugdorganisatie Joetz vzw en de seniorenvereniging S-Plus vzw past daarin.
Spijtig genoeg heeft de Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-regering de opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024 afgeschaft.
Voor ons als VOORUIT een verkeerde beslissing. ‘Stemzetters’ heeft precies de bedoeling jongeren aan te zetten om toch te gaan stemmen ondanks het wegvallen van de verplichting.

Het opzet van ‘stemzetters’ is dat vrijwilligers van S-Plus kinderen mee helpen wegwijs maken in de politieke structuren in België en Vlaanderen.
Op dinsdag 19 maart 2024 ging het project door in het Spectrumcollege in Beringen, August Cuppensstraat 35.
Ik was erbij, niet als politicus, maar als vrijwilliger van S-Plus in de afdeling Sint-Truiden.

Er is een peiling bij het begin van de sessie en bij het einde van de sessie over wie van plan is te gaan stemmen en wie niet. Zo kan er gezien worden of er positieve evolutie is.
Tussendoor is er een quiz rond politiek en is er mogelijkheid tot debat tussen de jongeren en de ouderen.

Een goed project! Trouwens alle middelen om de bevolking, ongeacht de leeftijd, wegwijs te maken in ons politiek systeem moeten ingezet worden.
Daarvoor kunnen ze altijd op mij rekenen. En als ik zo in een school ben en kan praten en/of debatteren met de leerkrachten en de leerlingen, leer ik altijd nog iets bij.”

___

Tags: