Steeds minder broedvogels op landbouwakkers

“Dat wordt bevestigd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“De reden: de intensieve landbouw.
In andere leefgebieden bleef hun populatie nagenoeg stabiel.

Broedvogels planten zich in onze contreien voort. Zij zijn bijgevolg het hele jaar door hier.

In de laatste dertig jaar zijn alle vogelsoorten met ongeveer een kwart afgenomen in West-Europa. Maar op Europese schaal zien we de grootste achteruitgang - 75% - bij broedvogels in landbouwgebieden.
De afname van landbouwvogels in Vlaanderen past in een Europese context met de intensivering van de landbouw.
(1)

Willen we de bestanden van deze broedvogels redden, moeten er dringend bijkomende maatregelen gebeuren. Maar met de boerenprotesten van de laatste maanden is het omgekeerde geschied: een aantal beslissingen zijn net teruggeschroefd op Europees en Vlaams niveau. 
Typerend in dat verband is de aanpassing, lees versoepeling, van het 'Mestdecreet van vrijdag 22 december 2006 houdende de bescherming van water tegen de verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen', tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op woensdag 27 maart 2024.

Het al broze evenwicht dat bestond tussen landbouw enerzijds en leefmilieu, klimaat en natuur anderzijds is door de korte termijningrepen van de laatste maanden onder invloed van de acties van de landbouwers duidelijk verbroken. 
Wanneer keert het gezond verstand terug?”
___