Sint-Truiden ontvangt Frank De Winne op 31 maart 2010!

Ereburger Jack Waldeyer, de verantwoordelijken van het comité Burgerlijke Militaire Samenwerking (BMS) en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger hebben Frank De Winne kunnen overtuigen om zijn recente ruimte-ervaringen te delen met zijn oude stadsgenoten (tot voor enkele jaren was hij immers inwoner van Sint-Truiden) tijdens de opening van een tentoonstelling rond de ruimtevlucht en tijdens een aansluitende lezing in de Academiezaal.


Van 27 mei 2009 tot 1 december 2009 verbleef Belgisch astronaut
Frank De Winne/> voor de tweede maal in de ruimte.

Dit is een primeur voor België en zeker voor Limburg, omdat dit de eerste publieke uiteenzetting is - door
Frank De Winne/> zelf - na zijn ruimtevlucht van vorig jaar.

Het programma
Frank De Winne/>, 6 maand in de ruimte’
is tweeledig.
Enerzijds opent
Frank De Winne/> zelf de tentoonstelling in het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem in de abdijsite (Diesterstraat 1 te Sint-Truiden) op 31 maart 2010 om 18.00 uur.
De opening zelf is gericht naar genodigden, maar de tentoonstelling is gratis te bezoeken vanaf 1 april tot 31 oktober 2010, ieder weekend en op feestdagen van 14.00 uur tot 17.00 uur en na afspraak.
Bezoekers vinden daar een selectie van 700 A4-beelden (250 hangende beelden en 450 stuks in albums), gemaakt tijdens de laatste ruimtevlucht.
Anderzijds is er op woensdag 31 maart 2010 voor het grote publiek een lezing in de Academiezaal (Plankstraat 18).
Vanaf 20.00 uur worden de aanwezigen verwelkomd en geeft
Frank De Winne/> -/> na een korte film van een 15-tal minuten - een korte uiteenzetting over zijn ruimtereis en -ervaringen.
Na de lezing wordt er tijd vrijgemaakt voor vraag en antwoord.

Zowel tijdens de tentoonstelling, als voor en na de lezing worden de boeken ‘Mijn Countdown’ van Lena Clarke (de echtgenote van
Frank De Winne/>) en ‘Het ruimtedagboek van
Frank De Winne/>’ van de journalisten Boudewijn van Spilbeeck (VTM), Herman Henderickx (VRT Radio) en Tijs Mauroo (VRT TV) verkocht.
Lena Clarke en minstens één journalist zijn aanwezig op woensdag 31 maart 2010 en zullen - op verzoek - hun boek signeren.

Beide activiteiten (zowel tentoonstelling, als lezing) zijn gratis toegankelijk.
Voor de lezing in de Academiezaal is inschrijven (bij cultuurcentrum de Bogaard via tel. 011-70 17 00 of via mail: UiTbalie@sint-truiden.be) wel vereist.

Iedereen is welkom!

Op donderdag 11 maart 2010 werd Frank De Winne officieel ontvangen in de Senaat. Als initiatiefnemer van de Odisseaprijs, op het moment dat hij senator was, was burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger hierop ook aanwezig.
Zie ook de tekst ‘5e editie van Odisseaprijs!’ van 15 december 2009 op deze website.