Scheiding tussen geloof en politiek

“Met het succes van de lijst van Fouad Ahidar - ex-VOORUIT - in Brussel wordt het debat over een echte seculiere staat opnieuw actueler, ook in Vlaanderen(1)”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Mijn stelling is en blijft: er moet een strikte scheiding zijn tussen geloof en politiek en die moet in de praktijk goed en permanent bewaakt worden.

Dat dit principe in de Grondwet staat ingeschreven, is voor sommigen blijkbaar niet voldoende.

In Brussel worden al langer vragen gesteld over die relatie tussen geloof en politiek.
Het gaat dan niet zoals vroeger in Vlaanderen over het christelijke geloof en de christendemocraten, maar over de Parti Socialiste, die zich sterk laten beïnvloeden door de Islam.

Bij verkiezingen moet je alles doen om stemmen te vergaren, maar ‘heilige’ principes mag je nooit loslaten.
Anders verloochen je uw eigen partij en uzelf.

‘Team Fouad Ahidar’ zou ook overwegen om in andere gemeenten en steden buiten Brussel lijsten in te dienen voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De democratische politieke partijen moeten er alles aan doen om het uitgangspunt van een seculiere overheid permanent te bewaken.
(Niet-)geloof en politiek moeten strikt gescheiden blijven.

Dat sluit niet uit dat de overheden op de éne of andere manier geloofsovertuigingen kunnen blijven financieren. Integendeel, via die weg kan er net controle uitgeoefend worden dat er geen overlapping en/of vermenging is.
Uitgangspunt moet zijn dat elke burger in alle vrijheid en in functie van haar/zijn individuele inkomenssituatie haar/zijn geloofsovertuiging kan belijden.

Wat mij betreft, mag dat geld, gedeeltelijk, van de belastingbetaler komen.
Dat kan precies de vrijheid van geloofsovertuiging garanderen.”  
___

Tags: