Resolutie voor de aanpak van de broodfok

“De zogeheten broodfok - het commerciële circuit van de verkoop van huisdieren - moet echt aangepakt, uitgezuiverd worden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Dat blijkt uit de talrijke verhalen, die ons bereiken van personen en gezinnen, die ‘verkeerde’ huisdieren aankopen en/of van dierenasielen, die dieren opvangen na zulke ‘verkeerde’ aankopen.

De laatste weken zijn er in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn diverse hoorzittingen geweest rond deze problematiek. Ook hier is het resultaat dat er zich heel wat problemen stellen binnen het commerciële kweekcircuit.
U zal hierover kortelings een verslag terugvinden op mijn sociale media.

Waarom laten Vlaanderen en viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) na om hier decretaal werk van te maken?
Is het weer hetzelfde: als de private sector betrokken is wordt het dierenwelzijn één of meerdere rijen achteruitgeschoven? In Wallonië bijvoorbeeld wordt er heel wat verder gegaan.

Groen-collega Meyrem Almaci en ikzelf hebben een ‘Voorstel van voor een strikte omkadering van het kweken van gezelschapsdieren en voor meer steun voor dierenasiels’ ingediend in het Vlaams Parlement.
Het is dringend tijd dat er iets gebeurt.”

Hieronder vindt u de resolutie.

___