Provinciaal congres ACOD Post

Op zaterdag 25 januari 2020 vond het provinciaal congres van de Algemene Centrale van de Openbare Diensten (ACOD) Post plaats in het gebouw van ACOD-Limburg, Koningin Astridlaan 45 in Hasselt.

Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove ging langs en richtte kort het woord tot de aanwezigen.

  

Ludwig Vandenhove: “Ik wil Algemeen Secretaris Jean-Pierre Nyns bedanken voor de uitnodiging om hier aanwezig te zijn en kort het woord tot u te richtten.
Ik ken Jean-Pierre al jaren, onder andere als lokaal politiek actief bij sp.a Geetbets.

De N-VA en Open Vld willen duidelijk de overheid weg en de privatiseringstendens duikt overal op. Ook B Post ontsnapt daar niet aan.
In dat verband steun ik de oproep van jullie Algemeen Secretaris Jean-Pierre Nyns om de pakjesverdeling een vorm van openbare dienstverlening te laten zijn via B Post.
Het is ongehoord dat dit nu vaak gebeurt door allerlei private firma’s, die hun personeel met oude voertuigen en met een slecht statuut de weg opsturen.
Om dan nog niet te spreken over de gevolgen voor het klimaat en de luchtvervuiling.

Waar is de tijd naartoe van ‘de oude postbode’, die een belangrijke sociale functie in de straat, in de buurt, in de wijk vervulde?
Tegenwoordig investeren vooral lokale overheden veel geld om mensen opnieuw dichter bij elkaar te brengen, terwijl er vroeger heel wat (gratis) informele netwerken waren, zoals onder andere de postbodes.

We moeten als Socialisten durven leren uit onze fouten. Ook al is het woord fouten soms relatief: je moet in de politiek immers een meerderheid bijéén krijgen om bepaalde punten door te drukken of te vermijden.
Als ik nu merk hoeveel volk gemiddeld de postpunten aandoen, vraag ik mij af waarom er zoveel postkantoren moesten afgeschaft worden.
Een vorm van privatisering? Ja.
Personeelsbesparing? Ja.
Waar is de tijd naartoe dat overheidsdiensten mee zorgden voor tewerkstellingsmogelijkheden?

Ik wens jullie nog een prettige verderzetting van jullie dag.”