Oekraïne of plattelandsontwikkeling?

“Voor mij is dat geen keuze, voor de Europese Unie (EU) blijkbaar wel”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Waarover gaat het?
De Europese Commissie (EC) wil dat de lidstaten een eenmalige, uitzonderlijke rechtstreekse steun kunnen voorzien voor boeren en voedingsbedrijven, die bijzonder getroffen worden door hoge kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Voor mij geen probleem op zich, maar wel waar de EC dat geld wil halen.
In tegenstelling tot de crisismaatregelen, die genomen zijn voor de landbouw, worden geen extra middelen ter beschikking gesteld.
De lidstaten mogen desgevallend de steun halen uit hun middelen, bestemd voor plattelandsontwikkeling.
Ze kunnen hiervoor hun programmatie aanpassen. (1)

Er gaan in verhouding al zo weinig middelen naar de plattelandsontwikkeling in tegenstelling tot specifiek naar landbouw.
Het is mijn overtuiging dat er beter binnen het echte landbouwbudget naar die middelen kan gezocht worden. Maar landbouw blijft een heilig huisje, ook binnen de EU.
Landbouw blijft ‘subsidies slurpen’. Maar ondertussen blijven landbouworganisaties de mond vol hebben over de vrije markteconomie.

Ik ondervroeg Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) over deze aangelegenheid op woensdag 8 juni 2022 in de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid.
Verwonderlijk genoeg was ze als bevoegd minister voor Plattelandsontwikkeling niet op de hoogte van dit voorstel van de EC.
Ja, een minister kan niet alles weten… “.