Nieuwe erfpachtovereenkomst voor Aulenteer/Natuurpunt

Op donderdag 31 augustus 2023 is de nieuwe erfpachtovereenkomst tussen de stad Sint-Truiden en de natuurvereniging Aulenteer/Natuurpunt ondertekend voor het beheer van de Overbroekbeemden in de deelgemeente Gelinden.

Een goede zaak en voor mij een logische zaak”, zegt gemeenteraadslid en lid van Aulenteer/Natuurpunt Ludwig Vandenhove. “Voor de cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid in Sint-Truiden was dat oorspronkelijk echter niet zo vanzelfsprekend, want de desbetreffende gronden stonden op de lijst van de geplande verkopen van eigendommen om het gat in de stadskas te dichten.
Het erfpachtcontract geldt voor dertig jaar aan één euro pacht per jaar.
Er was een serieuze tussenkomst nodig vanuit het Aankoopcomité van Natuurpunt in hoofde van voorzitter Hugo Abts. Zowel Groen, als VOORUIT hadden de meerderheid daar nochtans op gewezen tijdens de bewuste gemeenteraadszitting(en).

Aulenteer/Natuurpunt beheert om en bij de 60 hectaren (ha) natuurgebieden op diverse locaties in Sint-Truiden.
Het onderhoud van de betrokken percelen en wandelpaden gebeurt hoofdzakelijk door vrijwilligers.

Het was voor mij een aangenaam moment om Hugo Abts, die ik heb leren kennen in mijn periode als Limburgs gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur, nog eens te ontmoeten.  
Wij hebben toen vaak onderhandeld en dat heeft mij de kans gegeven om een goede relatie op te bouwen met hem.
Ik herinner mij vooral de moeilijke gesprekken met de Boerenbond (BB) rond de vallei van de Sint-Annabeek in Borgloon, waar uiteindelijk voor het eerst in Vlaanderen landbouw- en natuurorganisaties zijn gaan samenwerken qua beheer. (1)  

Na de officiële ondertekening was er een korte ontmoeting en toelichting in het Natuurhuis Haspengouw in Gelinden (Sint-Truiden), Kleinveldstraat 54.
Ik was erbij.
Ik vind het altijd plezant om nog eens in het Natuurhuis Haspengouw aanwezig te zijn.
Het doet mij terugdenken aan het begin van de jaren ’90 toen kameraad Jef Thewis, samen met een aantal vrijwilligers, dat ontmoetingslokaal heeft opgetrokken in ‘zijn’ Gelinden.”