Minder pesticiden graag!

Het Pesticide Action Network Europe (PAN Europe) heeft in kaart gebracht hoe vaak pesticiden van de schadelijkste categorie op fruit worden aangetroffen.

Wat blijkt?”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Deze schadelijkste categorie wordt door de jaren heen vaker op fruit aangetroffen.
In negen jaar tijd is het gebruik met 53 procent gestegen.
Lidstaten moeten in principe alternatieven ontwikkelen, maar dat gebeurt niet of veel te weinig. Zo worden de toelatingen steeds verlengd.

België voert met 34 procent de ranglijst aan van landen, waar het hoogste aantal stalen fruit gecontamineerd is. Doordat insecten en schimmels steeds meer resistent worden voor pesticiden, zijn er telkens nieuwe versies en grotere hoeveelheden nodig.
Pesticiden zijn schadelijk voor het leefmilieu en de omgeving en worden gelinkt aan kanker-, diabetes, hart- en vaataandoeningen.

Voor mij is het duidelijk: er moeten veel meer  inspanningen gedaan worden om veel minder met deze schadelijke stoffen te werken om uiteindelijk tot een verbod te komen.

Ik ondervroeg Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) tijdens de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid op woensdag 1 juni 2022.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Jo Brouns. (1)