Ludwig Vandenhove wil duidelijkheid over eventuele regularisatie asielzoekers!

“Wanneer gaat minister van Migratie en Asielbeleid Annemie Turtelboom nu eindelijk komen met haar beloofde omzendbrief inzake criteria voor de eventuele regularisatie van bepaalde groepen van asielzoekers?
Haar talrijke beloftes terzake en vooral het uitblijven van die omzendbrief zijn typisch voor deze (non-)regering: veel palaveren, vooral in de media, maar ondertussen NIETS beslissen!”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove.

Verschillende organisaties zoals het Forum Asiel en Migratie (FAM) vragen al meer dan twee jaar naar een federale omzendbrief met betrekking tot het regularisatiebeleid naar vreemdelingen zonder wettig verblijf.

In het regeerakkoord van de regering Leterme I staat dat - wanneer het gaat over het regularisatiebeleid ten aanzien van vreemdelingen zonder wettig verblijf - de regularisatiecriteria met betrekking tot de buitengewone omstandigheden zullen worden verduidelijkt in een omzendbrief.
 

 

 

 

Ondanks het feit dat minister van Migratie en Asielbeleid Annemie Turtelboom heeft beloofd hier vlug werk van te maken, is deze omzendbrief is er nog altijd niet. De huidige regering lijkt nieuwe economische migranten verkieslijker te vinden boven de vele honderden, zo niet duizenden mensen zonder wettig verblijf. Nochtans beschikken velen van hen ook over diploma’s en vaardigheden die onze economie kan gebruiken. 
 

Gezien het juist over mensen gaat, die te maken hebben met een langdurige procedure, een prangende humanitaire situatie en/of ziekte, is het voor deze mensen pijnlijk vast te stellen dat er na een half jaar nog geen omzendbrief is.
Elke dag onzekerheid is er voor hen één te veel!

 

“In mijn stad word ik als burgemeester geconfronteerd met mensen die dagelijks leven in deze onzekerheid en nood hebben aan duidelijke richtlijnen rond regularisatie.”, zegt
Ludwig Vandenhove.

“Het is voor mij steeds balanceren op de rand van het menselijke en het wettelijke.”

 

Ik ben dan ook graag op de oproep van de Limburgse Integratieraad ingegaan om deze situatie nogmaals aan te kaarten bij minister van Migratie en Asielbeleid Annemie Turtelboom.
In een brief vraag ik zo snel mogelijk duidelijkheid over de regularisatiecriteria. 
Zodra het federaal parlement opnieuw samenkomt, zal ik hier eveneens de nodige vragen rond stellen.

“Mijn standpunt is duidelijk: de beloofde omzendbrief moet er zo snel mogelijk komen!
Mensen zonder wettig verblijf hebben recht op een humane behandeling, op duidelijkheid en op perspectief.”, aldus
Ludwig Vandenhove.