Lange Vingers! Vlugge Vingers!: gauwdiefstallen onder controle!

Tijdens de zaterdagmarkt op de Grote Markt in Sint-Truiden worden er soms handtassen, portefeuilles en andere voorwerpen gestolen.

“Gauwdieven maken gebruik van de drukte op activiteiten en van de onoplettendheid van de bezoekers om hen te beroven. De succesvolle zaterdagmarkt van Sint-Truiden is dan ook één van hun mogelijke locaties., zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

Gauwdiefstallen zijn eigen aan plaatsen en/of activiteiten waar veel volk komt.

 

 

Om de gauwdiefstallen te bestrijden, deed de preventiewinkel in samenwerking met de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken reeds verschillende acties in het centrum tijdens de wekelijkse zaterdagmarkt, de augustuskermis, braderieën, … (‘Lange Vingers! Vlugge Vingers!’, ‘Geld is niet om te eten maar gauwdieven zijn ervan bezeten’ en ‘Troeven voor boeven’).
Vooral in het centrum van de stad en tijdens de zaterdagmarkt wordt de aandacht op mogelijke gauwdieven getrokken.

 

 

 

 

 

Deze acties tegen gauwdiefstallen zijn succesvol, vermits sinds 2003 het aantal gauwdiefstallen enorm gedaald is.

 

 

In 2011 waren er van januari tot en met einde maart 36 gauwdiefstallen met een piek tijdens de koopjesperiode in januari.
De meeste gauwdiefstallen gebeurden in de Luikerstraat en niet, zoals de voorgaande jaren, op de Grote Markt.

 

 

Op actiedagen kan het aantal gauwdiefstallen herleid worden tot nul. Daarom laten we de nu opgezette actie gedurende een langere periode doorlopen.

 

 

Op zaterdag 7 en 21 mei, zaterdag 4 en 18 juni, maandag 27 juni, zaterdag 2, 16 en 30 juli en op zaterdag 13 augustus 2011 zullen verschillende personages de bezoekers van de zaterdagmarkt regelmatig wijzen op mogelijke risico’s (openstaande handtas, zichtbare portefeuille, …).
We hebben gekozen voor verschillende personages om ervoor te zorgen dat de mensen aandacht blijven hebben voor het thema gauwdiefstal. De personages zijn ook aangepast aan de periode waarin ze optreden. Bij Pasen, tijdens de zaterdagmarkt op zaterdag 23 april 2011, werden de bezoekers bijvoorbeeld gesensibiliseerd door ‘Heppie Rabbit’, bij Moederdag zal dit gedaan worden door ‘de Romeo’s’. Verder komen ook nog ‘Nar en Harlekijn’, ‘Robin Good’, ‘Granata Grabbel’, ‘Elfenfluister’, ‘Slimme Johny’, ‘Monsieur Kado’ en ‘Li Pak Ni Me’ aan bod. 

 

 

Deze acts worden ondersteund door een vernieuwde uitgave van de folder ‘Lange Vingers! Vlugge Vingers!’, een boodschappenlijstje met tips en een slachtofferkaart. Tijdens actiedagen delen de gemeenschapswachten de folder ‘Lange Vingers! Vlugge Vingers!’ uit. Die folder bevat tien tips om gauwdiefstallen te voorkomen. Ze wijzen de marktbezoekers eveneens op enkele kleine slordigheden, bijvoorbeeld een openstaande handtas. We ontwikkelden ook boodschappenlijstjes met die tips.
Op die manier worden burgers, telkens ze boodschappen doen, aan de tips herinnerd.

 

 

De slachtofferkaart wordt overhandigd aan mensen die, jammer genoeg, toch het slachtoffer werden van een gauwdiefstal.
Met deze kaart proberen we burgers wegwijs te maken in de administratieve rompslomp, die een gauwdiefstal met zich meebrengt.

 

 

“We hopen op deze manier de aandacht van de mensen te blijven richten op gauwdieven en zo het aantal gauwdiefstallen nog verder te doen dalen.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Wie de folder of de boodschappenlijstje met tips wenst, kan mailen naar info.preventie@sint-truiden.be.

 

 

Zie onder andere de tekst ‘Nieuwe actie gauwdiefstallen tijdens avondmarkt!’ van 23 juni 2007 op deze website.