Kunstproject ‘Reizen door tijd en ruimte’ aan en in het station van Sint-Truiden

Op donderdag 29 september 2011 werd het kunstproject ‘Reizen door tijd en ruimte’ officieel ingehuldigd aan en in het station van Sint-Truiden.
Het vormt de aanvulling op het project uit 2010 ‘De trein in de toekomst’.


In het kader van het project ‘Sint-Truiden, veiligste station van Vlaanderen’ kregen 5 graffitikunstenaars en een kunstschilder in 2010 de opdracht om de muren van de stationsomgeving op te fleuren.
Er werden 6 kleurrijke en kunstzinnige panelen aangebracht met als thema ‘De trein in de toekomst’.
Deze kunstwerken werden voorgesteld in november 2010 en kunnen nog steeds bewonderd worden aan de fietsenstalling, de doorgang naar perron 1 en aan de bushalte.

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Omwille van het succes van het project - de panelen bleven vrij van illegale graffiti en vandalisme - besloten de Corporate Security Service van de Holding van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS-Holding), de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden om in 2011 het project verder te zetten.

Ervaren graffiti kunstenaars, dichteres Carina Shahi, in samenwerking met kunstenaar Philip Martens, en kunstschilder Eric Geuns, hebben door middel van graffitikunst, schilderkunst en poëzie het thema ‘Reizen door tijd en ruimte’ in beeld gebracht.
Het resultaat kunnen de reizigers bezichtigen in de onderdoorgang van het station.

Ook kregen Truiense jongeren op zaterdag 28 mei 2011, via een workshop gegeven door de preventiedienst, de kans om zelf kunstzinnige graffiti te leren spuiten.
Bezoekers konden genieten van een gratis alcoholvrije cocktail en hun fiets een wasbeurt laten geven in het fietspunt.
Het geheel werd opgeluisterd met muziek door DJ Skpee en het gebouw op de autoparking aan de voorkant van het station werd opgefleurd door de graffiticrew HERTCORE.

Door dit kunstproject willen de partners van ARTSTATION dat de stationsomgeving aantrekkelijker oogt voor de reizigers. Kunstprojecten kunnen vandalen er immers van weerhouden om nog langer muren te besmeuren.
Ervaringen uit het verleden bewijzen dat muren, die worden verfraaid met kunstwerken gedurende een langere tijd proper en vrij van vandalisme blijven. Bovendien komt dat het veiligheidsgevoel ten goede.

Wij waren al één van de eerste gemeenten/steden in België met graffitikunst in de openbare ruimte.
Nu geldt hetzelfde voor ‘Street Art’.” besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de teksten ‘Veiligste station van Limburg!’ van 10 maart 2009,  ‘Project ‘ARTstation’: graffiti in de stationsomgeving!’ van 30 november 2010 en ‘Graffitikunstenaars verfraaien opnieuw station Sint-Truiden!’ van 7 juni 2011 op deze website.

Hierover is onder andere op vrijdag 30 september 2011 een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws, op zaterdag 1 oktober 2011 op www.truineer.be en in Het Belang van Limburg van dinsdag 11 oktober 2011.