Kerstbeurs Oxfam-Wereldwinkel

Voor het eerst gaat de traditionele kerstbeurs van Oxford Committee for Famine Relief - Oxford Comité voor Hongerbestrijding (Oxfam)-Wereldwinkel Sint-Truiden door in de keizerszaal van de abdij.
Tegelijkertijd stelt professor doctor emeritus Jos Wilmots dit jaar opnieuw op diezelfde locatie een deel van zijn unieke collectie kerststallen uit heel de wereld tentoon op uitnodiging van de vzw Abdij, Stad en Regio.


Het is de eerste maal dat dit samen gebeurt, maar misschien kan deze combinatie uitgroeien tot een mooie traditie.”, zei burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove bij de officiële opening op zaterdag 5 december 2009.
“De koppeling van beide initiatieven in deze historische abtsvleugel heeft iets uitzonderlijks en weerspiegelt het gezellige en het serene van de kerstsfeer. Bovendien lopen roerend erfgoed (de kerststallen) en in onroerend erfgoed (de abdijsite) hier goed in elkaar over."

“De maatschappelijke evolutie van een steeds grotere commercialisering van het kerstgebeuren en de kerstmarkt(en) is niet tegen te houden, ook niet bij ons in Sint-Truiden, maar geef mij toch maar deze eerder gezellige, niet-commerciële aanpak op beperkter schaal.”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Hetzelfde geldt voor de kerstmarkten, die diverse buurt- en of wijkcomités organiseren, zoals bijvoorbeeld ‘Groot-Gelmen leeft’ het afgelopen weekend van zaterdag 5 en zondag 6 december 2009 in het historisch kader van Château de la Motte’."

Dit hele opzet kadert eveneens in het verder ‘promoten’ van Sint-Truiden als FairTrade-stad.
Zie onder andere de tekst ‘Sint-Truiden is de 8e Limburgse FairTradeGemeente!’ op deze website.

Het initiatief loopt nog tot zondag 13 december 2009 in/> de Keizerszaal, elke dag van 14.00 uur tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 18.00 uur.