Hoorzittingen afgedwongen rond broodfok

“Op woensdag 13 december 2023 werd het voorstel van resolutie ‘over de problematiek van de broodfok en de efficiëntie van het gevoerde beleid’ van collega Meyrem Almaci (Groen) en mijzelf behandeld in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn “, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Zoals verwacht, had de N-VA-cd&v-Open Vld de troepen gemobiliseerd om de resolutie weg te stemmen en zelfs om elk debat hierover en vooral van de rol van de Vlaamse dienst Dierenwelzijn hierin in de kiem te smoren. Maar dat was zonder de oppositie gerekend: we zijn erin geslaagd om hoorzittingen af te dwingen omtrent de problematiek van de commerciële verkoop van dieren en de broodfok.
De volgende ‘strijd’ zal nu zijn om snel data vast te leggen, want de verkiezingen naderen spoedig en de vertragingsmaneuvers zijn al begonnen.

Uiteraard zit viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) achter deze gang van zaken.
De minister weigert al een hele legislatuur om iets te doen aan de misbruiken in de commerciële sector en in de broodfok.
Gevolg: heel wat ‘verkeerde aankopen’ van honden en overvolle dierenasielen.

Het is typisch voor het Vlaams beleid rond dierenwelzijn: veel goede initiatieven, maar van de private bedrijven wordt afgebleven of het nu over landbouwdieren, slachthuizen, broodfok of andere branches gaat.
Winst maken, gaat dan boven het belang van de betrokken dieren.

Wordt vervolgd!”
___