Hoe zit het met het Mestactieplan (MAP) 7?

“Net zoals de landbouworganisaties, maak ik mij zorgen over de deadline voor MAP 7, zij het om andere redenen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Het zijn vooral de negatieve effecten op het oppervlaktewater - lees vervuiling -, die mij problematisch lijken.

Waarom duurt het zolang om het akkoord dat de landbouw- en natuurorganisaties samen hebben onderhandeld en afgesloten uit te voeren op het terrein?
Er wordt veel tijd verloren en hebben de landbouwers dan geen recht op duidelijkheid?
(1)

Het akkoord geldt nochtans als voorbeeld dat evenzeer voor andere dossiers qua landbouw, leefmilieu en natuur zou kunnen uitgeprobeerd worden.
Als de sectoren onderling akkoord zijn, kan de Vlaamse regering gewoon volgen. Maar blijkbaar gebeurt dat niet met MAP 7 ondanks alle publieke verklaringen na de totstandkoming ervan.

Wat is het probleem?
De doorrekening van de effecten van de maatregelen blijken niet voldoende te zijn om de doelstellingen inzake oppervlaktewater te bereiken. Bovendien moet er nog een decreet ingediend worden en een openbaar onderzoek georganiseerd worden.
Zoals het er nu naar uitziet, zal er geen goedgekeurd decreet zijn voor de start van het bemestingsseizoen dat op donderdag 15 februari 2024 start. Dus de vooropgestelde deadline dreigt niet gehaald te worden.

Ik ondervroeg Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) tijdens de Commissie voor Landbouw, Visserij en Plattelandsbeleid op woensdag 29 november 2023. 
De minister gaf geen duidelijk antwoord, we zitten echt met een standstill. 
Deze onzekerheid rond MAP 7 komt nog eens bovenop heel de stikstofproblematiek.”

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove, de antwoorden van minister Jo Brouns hierop (2) en het artikel dat verscheen in de nieuwsbrief van de van de vzw Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw (VILT)(3) 



Artikel Vilt




___