Hamsterhuren is een succes

“Het blijft mijn overtuiging dat we de actuele wooncrisis enkel kunnen oplossen als de privé- en de openbare sector samenwerken en erin slagen met originele betaalbare en duurzame concepten te komen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Eén van die mogelijkheden is zeker het zogeheten hamsterhuren.
Hierbij is het mogelijk om een nieuwbouwwoning enkele jaren te huren om die vervolgens te kopen met aftrek van een deel van het huurgeld.
Het aankopen kan op elk ogenblik.

Die formule, die ‘uitgevonden is’ door een Sint-Truidense firma nv Gilen Real Estate, is een succes.
Al een driehonderdtal Belgische gezinnen huren op die manier een toekomstige woning, waarvan de helft in Limburg.
Er is een wachtlijst van meer dan 18 400 kandidaten en er zijn steeds meer bedrijven, die het concept overnemen, al dan niet in aangepaste vorm.
Enkel de firma nv Gilen Real Estate mag de term ‘hamsterhuren’ gebruiken, zij hebben die naam laten beschermen.

De huurder heeft acht jaar de tijd om de woning al dan niet aan te kopen.
De betaalde huur wordt voor de helft afgetrokken van de verkoopprijs.
Oorspronkelijk was de termijn vijf jaar en mocht de volledig betaalde huur afgetrokken worden.
Zeventig procent van de bewoners geven aan dat ze hun woning niet zouden kunnen kopen zonder deze formule. (1)

Maar dit is maar één concept.
De volgende Vlaamse regering na de verkiezingen van 2024 moet aan tafel gaan met de privésector om meer van dat soort formules proberen uit te werken.
Het moet aanvullend gebeuren op een ernstig meerjarenprogramma voor de nieuwbouw van sociale woningen. Daarmee moet immers de achterstand weggewerkt worden, die de huidige N-VA-cd&v-Open Vld-regering opgelopen heeft qua sociale woningbouw met Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA) als eerste verantwoordelijke.

Als VOORUIT, ook VOORUIT Sint-Truiden, bereiden wij ons hier alleszins op voor. Zo hebben we op vrijdag 30 juni 2023 al een gesprek gehad met Laurens Gilen van de firma nv Gilen Real Estate met een VOORUIT-delegatie bestaande uit collega Vlaams Parlementslid Maxim Veys, die het thema opvolgt in het Vlaams Parlement, de betrokken medewerker van de studiedienst, Sint-Truidens fractieleider Gert Stas en ikzelf.
Een zeer praktisch, nuttig en inhoudelijk sterk gesprek.”