Gert Robijns en Sint-Truiden

“Kunstenaar Gert Robijns heeft een link met Sint-Truiden”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Ik hoop dat hij in de toekomst nog eens te gast is in onze stad met één of meerdere werken of realisaties.

 

Ik kende Gert al als dorpsgenoot van Sonja, beiden afkomstig van Gotem (Borgloon). Maar als kunstenaar heb ik hem eigenlijk ‘ontdekt’ toen wij in 2005 met de stad Sint-Truiden de tentoonstelling ‘Delicious’ organiseerden.
Dat project heeft toen heel wat teweeggebracht, positief en negatief, zoals dat moet met kunst.
Een kunstwerk is op zich belangrijk, maar zeker even voornaam of zelfs nog voornamer, is dat erover gepraat wordt, dat het discussies uitlokt van voor -en tegenstanders. En dat is toen gebeurd, Sint-Truiden was enkele weken niet weg te slaan uit de (nationale) media.

Delicious was een verzameling van actuele en moderne kunst van binnenlandse en buitenlandse artiesten, samengesteld door curator Luk Lambrecht.
Wij hebben ons toen nog meer op de kaart gezet als OPEN, GASTVRIJE stad waar veel mogelijk is.
Dat is inmiddels spijtig genoeg veranderd.

Het werk van Gert Robijns is indertijd vernield door vandalen. (1) Omdat de vergoeding van de schade door de verzekering nog al wat praktische en financiële problemen met zich mee bracht, heb ik een deal gemaakt met Gert: een nieuw werk ‘Het Dorp’.
De kunstenaar heeft toen de kerk van Gotem in ware grootte nagebouwd op de landings- en startbaan van het voormalige vliegveld van Brustem (Sint-Truiden). Ook actuele kunst, maar daar is geen polemiek rond geweest, vooral omdat de mensen zich daarin herkenden. (2)

Inmiddels heeft Gert Robijns al heel wat andere initiatieven genomen, waarbij hij actuele kunst in het landschap in het algemeen en in Haspengouw in het bijzonder inpast.
Ik geloof in dat concept, waarbij alle betrokkenen in de OPEN ruimte elkaar proberen te begrijpen en samenwerken.
Voor mij kan die samenwerking een meerwaarde zijn voor alle partners.
Ik denk dan aan landbouw, natuur, biodiversiteit, recreatie, toerisme, biodiversiteit,  erfgoed, monumenten, kunst en cultuur in de openbare ruimte en eventueel nog andere spelers.
Het Landschapspark Haspengouw, dat hopelijk erkend zal worden door Vlaanderen, kan daarbij in onze regio een belangrijke partner zijn.

Gert Robijns is nu bezig met een film te maken over zijn realisaties van de laatste jaren. Daarom was ik op maandag 10 juli 2023 samen met hem op de locatie waar om en bij de achttien jaar geleden ‘Het Dorp’ stond voor opnames en een interview.
Plezant en goed gelachen, zoals Gert en ik altijd doen als we samen zijn.
Ik kijk uit naar het resultaat van de film, maar zoals altijd zal het goed zijn.
Gert kan zich met zijn inmiddels internationale reputatie niets anders veroorloven.

 

Ik weet dat de stad Sint-Truiden momenteel kampt met zware financiële problemen. Maar beleid is een kwestie van keuzes en mijn mening is dat er opnieuw zou moeten ingezet worden op een organisatie van kunst en cultuur in de openbare ruimte in  combinatie met alle hoger opgesomde partners. Ja, dan zullen er eveneens prioriteiten moeten gelegd worden binnen de te plannen evenementen.

Het zou het imago van onze stad opnieuw versterken en dat is meer dan ooit nodig na alle schandalen van de laatste jaren.”