Fietsen stadspark herbekijken

“Ik krijg een toenemend aantal klachten over het fietsen in het stadspark, zeker met al die ‘moderne fietsen’ (bijvoorbeeld e-bikes) en/of steps”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Er doen zich steeds meer onveilige situaties en conflicten tussen wandelaars en fietsers voor.

Een evaluatie en eventuele bijsturing dringt zich op.

Tijdens de legislatuur 2007-2012 heeft de Lijst Burgemeester (sp.a -Groen!), samen met de toenmalige coalitie van cd&v en Open Vld, het fietsen mogelijk gemaakt op de stadsvesten rond Sint-Truiden.
Een goede beslissing waar VOORUIT en ik nog altijd achter staan.

Wij hebben er toen bewust niet voor gekozen om dat niet toe te laten in het stadspark.
Het stadspark leent zich daar veel minder toe, omdat mensen daar vooral gaan wandelen, verpozen, met elkaar praten op een bank, etc.
De situatie is niet vergelijkbaar met de vesten, omdat dat eerder verbindingen zijn tussen straten en buurten.

De toenmalige cd&v-Open Vld-coalitie heeft in 2014 die plannen aangepast door ook in het stadspark te laten fietsen.(1)
Een slechte beslissing, die vaak leidt tot onveilige situaties en spanningen tussen mensen, die te voet zijn en diegenen, die zich met de fiets verplaatsen.
Ik word er door meer en meer inwoners over aangesproken.

Deze situatie zou moeten geëvalueerd en eventueel herbekeken worden, omdat fietsers en wandelaars er teveel met elkaar in conflict komen. 
Uiteraard heeft dit te maken met de evolutie en de aard van het fietsenpark.

Indien er aanpassingen gebeuren, zal er evenzeer handhaving en controle moeten zijn. Want daarzonder heeft geen enkele wijziging van de toestand zin.
Hetzelfde geldt voor de gemotoriseerde voertuigen, die nu de vesten, het stadspark, het domein Speelhof en/of het fietsroutenetwerk gebruiken.” 
___